INICIJATIVA VINARA

Motovunski Wine Experience - Young Wines Saturday privukao veliki broj gostiju

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Vinarija Valenta  (Mirjan RIMANIĆ)

Ideja je došla od vinara koji su u ovim vremenima, u kojima su izostala mnoga događanja. Ove je godine izostala Vinistra, a nije bilo ni Dana otvorenih vrata vinskih podruma u Istri, pa smo odlučili goste pozvati na Motovunštinu da kušaju mlada vina naših vinara, kaže David Matković

Ljubitelji Istarskih vina u velikom su broju minule subote pohodili Motovunštinu, a razlog je bio Wine Experience - Young Wines Saturday.

Prvo u nizu tematskih vinskih događanja kojima ovdašnje vinarije posjetiteljima nude degustacije mladih svježih vina. Tijekom sunčanog i toplog dana posjetitelji u mogli uživati u vinima: Benvenuti, Bertoša i Valenta u Kaldiru, Fakin u Batajima, te Novak, Tomaz i Roxanich u Motovunu.

U sklopu degustacije u svakoj od vinarija mogla su se kušati po tri mlada svježa vina uz zakusku (finger food) kojom su se predstavili ugostiteljski objekti s područja Motovuna, a to su Agroturizam Štefanić, Konoba Fakin, Konoba Pod voltom, Taverna Casa Rossa i restorani dvaju motovunskih boutique hotela - Wine & Heritage hotela Roxanich i Boutique hotela Kaštel Motovun.

Tako su gosti, uz odlično vino, mogli kušati i ukusne zalogaje koje su pripremali ovdašnji ugostitelji. Ponuda je bila doista bogata i raznovrsna, a teško je izdvojiti nešto najbolje jer sve je bilo vrhunski pa je svatko za sebe mogao pronaći kombinaciju koja mu najbolje odgovara.

David Matković i Nikola Benvenutti (Mirjan RIMANIĆ)

Oni koji su svoju vinsku šetnju Wine Experience - Young Wines Saturday započeli u Motovunu Vinarija Tomaz ponudila je uz kanapee taverne Casa Rossa Motovun. U vinariji Novak kušala se Malvazija 2019., Teran 2019. i Rose 2019. uz kanapee s kremom od celera s crnim tartufima i crumble od istarskog pršuta i badem, te kus kus s kozicama, korijenom celera i raznim povrćem koje je pripremila konoba Konoba Fakin Motovun.

Vinarija Roxanich nudila je Malvazijicu 2017. Rožicu 2017. (rose, borgonja istarska) i Dragu 2017. (pinot bijeli) uz finger food iz kuhinje Wine & Heritage Hotela Roxanich.

Nakon Motovuna put je vodio prema Brkaču u Bataje gdje je vinarija Fakin ponudila Malvaziju 2019., Rose 2019. i Muškat Žuti 2019. uz kremu od celera s crnim tartufima i crumble od istarskog pršuta i badem te kus Kus s kozicama, korijenom celera i raznim povrćem iz svoje Konobe Fakin u Motovunu.

Kaldir se u ovom slučaju, na ovom vinskom putu, pokazao kao pravi vinarski kraj. Posjetitelji ovog slikovitog mjesta kojem su Motovun i dolina pod njim jedinstvena kulisa mogli su uživati u ponudi čak tri vinarije.

Vinarija Bertoša nudila je Malvaziju 2019., Pinot sivi 2019. i Teran 2018. uz tartar, namaz od sira i crnih tartufa te lisnato od sira i šunke iz Konobe Pod voltom u Motovunu. Vinarija Benvenuti gostima je predstavila Malvaziju 2019., Rose 2018. i Caldierosso 2017. uz kanapee od tartufa, pinjola i boškarina iz Boutique hotela Kaštel u Motovunu. Uz to u Vinarija Valenta ponudila je Malvaziju 2019., Sauvignon bijeli 2019. i Muškat bijeli 2019. uz kanapee od tartufa i bakalara Agroturizma Štefanić i raznih salamina teverne Casa Rossa iz Motovuna.

U kaldirskoj vinariji Benvenuti zatekli smo uz malvaziju Davida Matkovića, direktora Ureda Turističke zajednice Općine Motovun i poznatog i višestruko nagrađivanog vinara Nikolu Banvenutija, dovoljno je samo podsjetiti predsjednika Vinistre. Na pitanje kao se rodila ideja o Wine Experience - Young Wines Saturday Matković odgovara:

- Ideja je došla od vinara koji su u ovim vremenima, u kojima su izostala mnoga događanja. Ove je godine izostala Vinistra, a nije bilo ni Dana otvorenih vrata vinskih podruma u Istri, pa smo odlučili goste pozvati na Motovunštinu da kušaju mlada vina naših vinara. Vrijeme je ugodno, a to je privuklo mnoge da se upute prema Motovunu, prema našim vinarijama i vjerujem da ćemo na kraju dana svi biti zadovoljni. Zadovoljstvo nije krio ni Nikola Benvenuti:

- Iznad očekivanja. Imali smo vrlo kratko vrijeme za promociju manifestacije kojom našu publiku želimo boljke upoznati s Motovunskim terroirom koji je specifičan po karakteristikama zemlje, klime nadmorskih visina i tomu složno. Ova manifestacija je prva od niza vinskih događanja na Motovunštini i vjerujem da kroz neko vrijeme možemo napraviti jedan zanimljiv događaj koji će zanimati posjetitelje jer imamo nešto zaista posebno. Dobro je da su se uključili i ugostitelji jer oni su naš prvi promotori. Oni su u izravnom kontaktu s gostom i od njih mnogo ovisi kako će predstaviti naša vina.

Vinarija Bertoša  (Mirjan RIMANIĆ)

O Vinariji Valenta uz stol s kojeg se prostire prekrasan vidik prema Motovunu zatekli smo dvije dame Sandru, rodom iz Brajkovići kod Trviža i Jasminu iz Novigrada. Razdragane kažu kako su u ovu vinariju došle zahvaljujući stranici "Visit Motovun". Drago im je da su nagrađene, a ova ideja predstavljanja mladih vina Motovunštine je za njih odlična. U vinariji Bertoša bilo je također veselo, gosti su dolazili tijekom cijelog dana. Njen vlasnik Robi Bertoša također je zadovoljan posjetom i zanimanjem gostiju za vina. U razgovoru s njima pokazalo se kako se radi o dobrim poznavateljima vina, a upravo takvima Motovun može ponuditi ono što traže, a to su vrhunska vina.

Zadovoljstvo vinara dijeli i David Matković iz Turističke zajednice dodajući kako je Motovun koncem prošle godine osvojio drugo mjesto u izboru Europske mreže kulturnog turizma i partnera za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma. Pozicioniravši se između dvije renomirane francuske vinske destinacije, iza prvoplasirane doline Loire i ispred trećeplasirane Pays d’ Armagnac. Stoga kroz vinska događanja pod nazivom Motovun Wine Experience nastoji se dodatno promovirati Motovun kao prepoznatljiva vinska destinacija s vrhunskim nagrađivanim vinarima i izuzetnom vinskom mikrolokacijom, koju obilježava superioran terroir s optimalnom kombinacijom bijele zemlje koja daje mineralnost, fantastičnim ekspozicijama, značajnim temperaturnim razlikama i dovoljnim količinama vjetra. Nakon iskustva s Wine Experience - Young Wines Saturday Matković je uvjeren kako je ovo odličan način da se na Motovunštinu privuče veći broj turista.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of