RIBARI ULOVILI, UGOSTITELJI PRIPREMILI

IZ MORA U LONAC ILI NA GRADELE: Strijelka, kadel, cipli, sipa i pedoči

| Autor: Borka PETROVIĆ


Prava je tajna vrhunske buzare dobar materijal, otkrio nam je Atilio Šegota iz restorana Kum iz Krnice, dodajući da on u buzaru od pedoča stavlja česan, pršemolo, ali i kapulu i pomidore. Sve zalije domaćim uljem i vinom, ali tek nakon što odlije pola vode koju su pedoči prilikom kuhanja pustili. Koliko vode odliješ, toliko vina rabi dodat. Treba dodati i dobar omjer mrvica od kruha kako bi se dobio dobar toč

Rižot od kapešanti i rošpa, cipli s restanim krumpirom, rošpo tramontana, buzara, kadel na gradelama i riblji "sladoled" samo su neke od delicija koje su se jučer mogle probati na medulinskoj rivi, u sklopu manifestacije "Od mora do stola 2019."

Manifestaciju je, po četvrti puta, uspješno organizirala Lokalna akcijska grupe u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana. Posjetitelji su u sklopu manifestacije mogli uživati u ukusnim morskim delicijama koje su za njih pripremali lokalni ugostitelji s područja LAGUR-a, točnije trinaest ugostiteljskih objekata s područja Medulina, Fažane, Marčane i Barbana te grada Rovinja.

Za pripremu jela koristili su svježu ribu, ulov lokalnih ribara - Sandra Quarantotta, Maura Veniera, Danila Fedela, Rikarda Šurana, Siniše Milutinovića, Siniše Pavlovića, Marija Lovrinova, Josipa Urtija, Alena Jukopile, Davora Škorića i Igora Đokića.

Kako se u uvodu otvaranja manifestacije moglo čuti, Hrvati godišnje pojedu samo osam kilograma ribe dok, primjerice, Portugalci pojedu čak 55 kila. Upravo je stoga cilj LAGUR-a povezati lokalne ribare i ugostitelje, ali i ribare i krajnje kupce te ribu učiniti pristupačnijom svima.

- Nadam se da ćemo ovu statistiku danas barem malo popraviti. Stoga vas pozivam da svatko od vas pojede barem kilogram ribe, kazao je načelnik Goran Buić dodajući da su jela raznolika i zadovoljit će svačiji gušt. Osvrnuo se i na humanitarnu notu cijele manifestacije pojašnjavajući da se sva jela nude na degustaciju gratis, ali posjetitelji mogu svoje donacije ostaviti u kutijama na stolovima. Prikupljeno će se uplatiti Udruzi cerebralne paralize Istarske županije za provedbu projekta "Zimski kamp za osobe s cerebralnom paralizom Rojc 2019."

Buić je kao novost manifestacije istaknuo utrku u batanama. Utrka tradicionalnih brodova pod nazivom "Veslom do briškule" u organizaciji LAGUR-a Istarska batana i Udruge "Naši brodi", odvijala se u dvije etape. Prva je bila veslanje, a druga briškula u parovima.

Čast da otvori manifestaciju pripala je Eziu Pinzanu, županijskom pročelniku za poljoprivredu koji je kazao da se radi o izuzetnoj vrijednoj manifestaciji koju podupire županija, ali i turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave. Riba je zdrav izvor još uvijek lako dostupne hrane i trebalo bi ju više trošiti, rekao je ovaj Vodnjanac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter