GALIŽANA

FESTA DELLE CIOCHE: Zabavan i vedar dan kada sve uspori na brzinu puževa koraka

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Svake godine na Veliku Gospu održava se tradicionalna "Fešta od puži", najpoznatija manifestacija u Galižani. Za tu su priliku Zajednica Talijana i Grad Vodnjan pripremili bogat cjelodnevni program, koji je zaokružen večernjom zabavom uz lokalnu poslasticu – palentu s pužima.

No, u centar Galižane pohrlili su već ujutro mnogobrojni mještani i posjetitelji, kako bi dan započeli u sportskom duhu. Već u 8 sati, oni najrevniji odazvali su se na rekreativnu biciklijadu stazom dugom deset kilometara, a samo pola sata nakon toga oni kojima se nije dalo biciklirati i uživati u galižanskim pejzažima, mogli su se priključiti vođenom razgledavanju galižanskih crkvica. Za to vrijeme na Velikom trgu već se pripremala fritaja s puževima "za dobro jutro", jer puževi su ipak bili "zvijezde dana" u Galižani.

Njima je posvećena i najluckastija utrka na biciklima, ona u kojoj je ključno što sporije preći 20 metara udaljenosti bez doticanja tla nogom, što zahtjeva pravu vještinu. Upravo zbog toga utrka "Tko će sporije" svake godine privuče velik broj znatiželjnika, kako onih koji se trude balansirati na bicikli i zadnji doći na cilj, tako i onih koji ih gledaju i bodre. Ništa manje zanimljiva nije bila ni zabavna igra "Il gioco dei mattoni" u kojoj je natjecateljima potreban još jedan par ruku da im spretno prenosi cigle ispred njih i tako im omogućava koračanje po njima, jer i ovdje ispada iz igre onaj koji stopalom dotakne tlo prije cilja.

Osim sportskog i kulinarskog dijela manifestacije, u Galižani se danas moglo uživati i u izložbama keramike i fotografija, likovnim radionicama za djecu, kao i u uvijek atraktivnim nastupima plesnih skupina Društva "naša djeca" iz Vodnjana. Najatraktivniji dijelovi zabavnog programa započeli su od 18 sati, kada se galižanskim ulicama ponovo veselo jurilo na karićima, dok su se oni najodvažniji i najspretniji na Trgu okušali u penjanju na zamašćeni stup.

Ne znamo je li ih pritom dekoncentrirao i mamio miris specijaliteta koji su se u njihovoj blizini kuhali, posebice od šuga s pužima. Mnoštvo posjetitelja s nestrpljenjem je čekalo gotovo dva sata, omamljeno primamljivim mirisima iz velikih padela na rukometnom igralištu, da bi došli do svoje porcije palente sa šugom od puževa ili do galižanskog hita, polpeta od puževa, a zbog velikog interesa i navečer se ponovo radila fritaja s puževima.

Svi sladokusci koji su se odlučili izdvojiti 30 kuna za tanjur galižanskog specijaliteta, u čiju se fantastičnost mnogi kunu, dok se drugi i dalje naježe na samu pomisao od čega se spremaju te delicije, dobili su biljet za kasnonoćnu lutriju s bogatim nagradama, "Zlatni puž".

Odlična atmosfera koja je rasla tijekom cijelog dana, kulminirala je u 21 sat kada se na rukometnom igralištu zaplesalo i zapjevalo uz InBlue Band i grupu Vigor.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini