PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Ružica Vinodola

Ova elegantno ljetno vino prepoznali su i ocjenjivači na ovogodišnjoj Vinistri te su mu jedinom dodijelili zlatnu medalju u kategoriji rosea

Emil Perdec

Emil Perdec


Ako vas put kojim slučajem nanese u Novi Vinodolski, nikako ne biste smjeli propustiti posjetiti Vinariju Pavlomir, iznimno lijepu priču koju je izgradila vrijedna obitelj Palinkaš. Oni su do 1991. godine sretno živjeli u Šarengradu, malom pitomom mjestu tik uz Dunav, malo prije ulaska u Ilok. No zbog ratne tragedije koja je zadesila ovaj lijepi kraj bili su prisiljeni izbjeći u Hrvatsko primorje, u Bribir. I upravo ovdje, u Vinodolskoj dolini prepoznali su do tada neobrađeni komad zemlje kao potencijal za današnje imanje koje izgleda prekrasno.

U rad vinarije uključena je gotovo cijela obitelj. Glavnu riječ vodi Miroslav Palinkaš, a uz njega je i brat Dinko koji obnaša dužnost glavnog enologa kojemu pomaže mladi enolog Marijo Jeličić. Vinarija Pavlomir trenutno obrađuje 30 hektara vinograda. Od sortimenta dominira, naravno, najpoznatija sorta grožđa ovoga kraja žlahtina s 50 posto, potom slijedi cabernet sauvignon s 25 posto te još 25 posto otpada na muškat žuti i chardonnay.

Vinogradi su posađeni na plodnom ilovastom tlu gdje nadmorske visine uopće nema. Nalaze se na samoj granici gdje prestaje Gorski kotar i počinje Primorje. Stoga je ova mikroklimatska karakteristika izuzetno bitna za jako dobar aromatski profil vina jer su noći hladne, a dani topli. Nisu Palinkaši zaboravili ni na rodni kraj pa u Šarengradu uzgajaju još četiri hektara graševine.

Godišnja proizvodnja vinarije Pavlomir je ukupno 150.000 litara te se od toga polovica proda kao otvoreno vino, a polovica u buteljama. Na tržištu su prisutni s 15 etiketa, a da prate trendove govori i činjenica da se ozbiljno posvećuju pjenušcima za koje su već dobili brojne nagrade. Najprodavanija etiketa im je svakako žlahtina, ali rade izvrsne iskorake i s cabernet sauvignonom u nekoliko verzija.

foto

Danas bih vas upoznao s Ružicom Vinodola, njihovim elegantnim roseom dobivenim upravo od cabernet sauvignona. Ova elegantno ljetno vino prepoznali su i ocjenjivači na ovogodišnjoj Vinistri te su mu jedinom dodijelili zlatnu medalju u kategoriji rosea. Ime ovog rosea nadahnuto je pričom koja je zabilježena prema usmenoj predaji, a seže u davninu, u vrijeme vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se Ružica, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad.

Dakle, upoznajmo ovaj fini rose koji je dobiven u potpunosti od cabernet sauvignona koji je bran polovicom rujna, a nakon prerade odrađena je kratka maceracija od šest sati. Vino je potom odležavalo u inox bačvama šest mjeseci i zatim je još par mjeseci provelo u boci pred nedavno puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa rose boja koja podsjeća na boju trešnje, bistro je i djelomično gusto. Miris je fin, ugodan, razigran i šarmantan te se vino vrlo brzo otvara u čaši. Kušao sam ga u Riedel čaši za malvaziju istarsku koja se pokazala izvrsna i za rose. Na prvo mirisanje dominira nota višnje i trešnje, kasnije se javlja i nota šumske jagode te malo ružinih latica i na kraju sitna nota crvenog papra, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga izvrsna svježina, blagi tanini su prisutni, ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu okusa, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je sasvim solidna. Kakvoća okusa mu je fina, vino je harmonično, a na aftertasteu se javlja nota višnje. Vino je u izvrsnoj kondiciji, spremno za trošenje negdje na plaži ili uz bazen. Enogastronomski preporučujem ga kao aperitiv ili pak uz laganu salatu s kozicama.

Ime vina: Ružica Vinodola

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Vinska kuća Pavlomir

Lokacija: Novi Vinodolski/ZOI Hrvatsko primorje

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Salata s kozicama

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel: Riedel Malvazija istarska glass

Cijena (mpc): 45,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater