PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Malvazija Palčić


Grožđe za ovu malvaziju iz berbe 2017. raslo je na mikrolokaciji San Cosmo nedaleko od Novigrada, a vinogradi koji su bili stari preko 50 godina i zasađeni na dubokoj crvenici su sad izvađeni zbog zlatne žutice

Nažalost ove godine neće se održati mnoge vinske manifestacije pa tako ni Vinistra, stoga danas mnogi istarski vinari muku muče s plasmanom vina. U podrumima imaju još uvijek nešto vina iz pretprošle, 2018. berbe, prodaja svježe berbe 2019. kasni par mjeseci dok nadolazeća berba 2020. starta za manje od tri mjeseca.

Na raznim degustacijama komentiramo da nam malvazije prerano izlaze na tržište pa sam stoga organizirao zanimljivo paralelno kušanje malvazija iz berbe 2018., da vidimo u kakvoj su formi. Izabrao sam deset etiketa iz različitih dijelova Istre s različitih teroira i sastavio komisiju od pet iskusnih sommeliera i jednog enologa mlađe generacije. Odrađena je degustacija na slijepo u restoranu Lanterna u Pješčanoj uvali po modelu Vinistre, s bodovanjem od 1-100 bodova. Vina je servirao sommelier Fabian Šantić koji je jedini znao o kojim se vinima radi. Komisija u sastavu Karin Rupena-Perdec, Sandi Paris, Dragan Ružić, Filip Božić, Žan Peruško i David Diković profesionalno i brzo je odradila posao za malo više od sat vremena. Na kraju je zajednički zaključak da su vina još uvijek u sjajnoj formi i da se lijepo piju. Konačni pobjednik sa 89,25 bodova   je malvazija istarska „Sonata“ vinarije Dobravac koja je u sjajnoj formi. Slijedile su je u kategoriji zlatne medalje malvazije: „Festigia“ iz Lagune, malvazija „Crna zemlja“ vinarije Cattunar i malvazija „Montiron“, vinarije Medea, dok su ostale malvazije bile u rangu srebra. Zaključak je da se malvazije iz 2018. berbe još uvijek dobro drže i da su u jako dobroj formi.

Upravo stoga sam s Vama odlučio podijeliti moje mišljenje o jednoj malvaziji istarskoj iz berbe 2017., koja mi se svidjela na nekoliko zadnjih degustacija. Radi se o malvaziji vinara koji ima drukčiji pogled na plasiranje malvazije na tržište, Leonardu Palčiću iz Dajle. Nedavno je na društvenim mrežama Leonardo postavio prekrasne slike iz zraka jer je zbog pošasti zvana „Zlatna žutica“ morao iskrčiti šest hektara vinograda i posaditi nove nasade. Vinogradi se nalaze sjeverno od Novigrada između Marede i Bužinjie, na pozicijama starih nasada PIK Umaga, a upravo je ta mikrolokacija bila jako pogođena ovom bolešću. Novi će mu urod stići za tri godine, a Leonardo je iskoristio prigodu da nadopuni sortiment nekim zanimljivim sortama grožđa. Osim dosadašnjih malvazije istarske, terana, merlota i cab.sauvignona, u novim nasadima dodao je sorte chardonnay, malvasia aromatica di Candida, crna malvazija i borgonja.

Grožđe za ovu malvaziju iz berbe 2017. raslo je na mikrolokaciji San Cosmo, a vinogradi koji su bili stari preko 50 godina i zasađeni na dubokoj crvenici su sad izvađeni. Ručna berba je odrađena krajem rujna, nakon prerade odrađena je kratka maceracija te je potom vino odležavalo u inox bačvama na vlastitim kvascima. Pred puštanje na tržište provelo je još šest mjeseci u boci. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto te se vino u čaši polako otvara, miris mu je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota zrelog koštunjićavog voća i nota agruma, a na prvu dominira nota suhe narančine korice, potom se javlja nota mediteranskog bilja pa sasvim mala nota meda od kadulje.

Na drugo mirisanje dolazi nota zrele breskve koju prati nota zrele dunje i potom nota mente, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i sasvim ugodne mekoće a s druge strane krasi ga lijepa svježina, tanini su u tragovima zbog, vino je mineralno i krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je fino izražena, a trajnost okusa je dosta dugačka. Vino je harmonično, lijepo se pije, zanimljivo da mi je sljedeći dan bolje pasalo nego prvi dan kad sam otvorio bocu. Na aftertasteu javlja se klasična malvazijska nota gorčine badema praćena malo notom koromača. U dobrim uvjetima čuvanja vino može trajati još barem tri, četiri godine, enogastronomski sljubio sam je uz tradicionalno jelo „Tripe a la Fiorentina“.

foto

Ime vina: Malvazija Istarska

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vinarija Leonardo Palčić

Lokacija: Dajla/ZOI Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 10-12 °C

Gastro preporuka: Tripe a la Fiorentina

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Malvazija Riedel glass

Cijena (mpc): 65,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum