PIŠE Emil PERDEC

Brčićev Grand Cru

Mala obiteljska vinarija Anđela Brčića iz Nove Vasi u blizini Poreča malvaziju istarsku Grand Cru pušta na tržište samo u dobrim godinama

Emil Perdec

Emil Perdec


Konačno je potvrđen datum održavanja ovogodišnje Vinistre, u terminu vikenda od 18. do 20. lipnja. Po prvi puta ova manifestacija se neće održati pod čvrstim krovom jedne od porečkih sportskih dvorana, već je zbog epidemioloških mjera prebačena na otvoreni prostor porečke uvale Peškera. Prvotna ideja bila je održavanje na novouređenom gradskom trgu u centru grada, što na prvu izgleda jako lijepo i romantično. No, kad se uzmu u obzir svi parametri jedne manifestacije koja traje tri dana i koju pohodi na desetke tisuća posjetitelja, onda je potreban veći i funkcionalniji prostor. Na platou u Peškeri su se već održavale brojne manifestacije, od glazbenih koncerata i festivala do velikih turnira u odbojci na pijesku i povijesno-kulturnih događaja poput poznate porečke Giostre. Grad Poreč je na Peškeri uložio dosta sredstava u infrastrukturu, a u blizini je mnogo parkirnih mjesta za posjetitelje. Naravno da je tako zahtjevnu manifestaciju poput Vinistre mnogo lakše održati u kontroliranim uvjetima sportskog centra, no ne sumnjam da će organizatorski dvojac Vinistre Ivan Marić i Krešimir Juričić sa suradnicima i ovaj put dobro odraditi posao.

Porečka gospoda

Upravo je Giostra, koju sam spomenuo u uvodu, jedna od ljepših povijesnih manifestacija koje se događaju u Istri te zorno pokazuju život Poreča u nekim prošlim vremenima, pogotovo za vrijeme vladavine La Serenissime ili poznate Republike Venecije. Jedan dio Giostre odnosi se i na prezentaciju lokalnih proizvoda i starih zanata, u što spada i vinogradarstvo. Porečka gradska gospoda su tada redovito uživala u delicijama koje su im stizale iz okolnih sela, a jedno od njih je bila i porečka Nova Vas. Upravo mi je ta misao pala na pamet kad sam kušao malvaziju istarsku Grand Cru vinarije Brčić.

foto

Mala obiteljska vinarija Anđela Brčića iz Nove Vasi u blizini Poreča ovo vino pušta na tržište samo u dobrim godinama. Jako dobro se sjećam prve njihove Grand Cru malvazije iz berbe 2008. s jedne prezentacije u wine baru Tinja u proljeće 2011., kad je birana publika ostala iznenađena kvalitetom ovog vina tada relativno nepoznatog vinara. Kasnije je na tržište plasirana još 2012. te sada prisutna berba 2018. s kojom ću vas danas upoznati.

Grožđe za ovu malvaziju je ručno brana selekcija najboljih grozdova iz vinograda starog više od sedamdeset godina, zasađenog na dubokoj crvenici na mikrolokaciji Sad u blizini Nove Vasi. Berba je bila malo kasnija, sredinom rujna, a prinos je vrlo mali, od jednog do jednog i pol kilograma po trsu.

Nakon prerade slijedila je maceracija od 24 sata te se potom vino školovalo osam mjeseci u novim barrique bačvicama. Nakon toga vino je vraćeno još šest mjeseci u inox bačve i potom je pred puštanje na tržište slijedilo još šest mjeseci školovanja u boci. Ukupno je napravljeno tisuću litara ovoga vina.

Profinjen miris

Vino krasi lijepa zlatno-žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Servirao sam ga u veću bordošku čašu iz Riedelove linije Restaurant extreme te ga pustio desetak minuta da se nadiše pred degustaciju. Vrlo se brzo počelo otvarati, a miris je profinjen i ugodan. Na prvo mirisanje dominantna je nota vanilije koju u stopu prati nota suhog voća u obliku suhih marelica, smokvi i badema. Na drugo mirisanje javlja se nota livadnog meda te suhe trave i koromača, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo, mekano, a s druge strane ima ugodnu svježinu i blage tanine. Veoma je mineralno, krasi ga puno tijelo, dok se na aftertasteu javlja tipična malvazijina gorčina suhih badema. Harmonično je, lijepo se pije, ne treba žuriti s trošenjem te bi mu još koji mjesec u boci dobro došao. Vino u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem šest, sedam godina. Enogastronomski ovakva vina pašu uz široku paletu hrane, a ja sam ga kušao uz razne tapase u wine baru Lanterna.

Ime vina: Malvazija istarska Grand Cru

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vina Brčić

Lokacija: Brčići/ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Tapasi by Lanterna

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Cabernet restaurant Extreme glass

Cijena (mpc): 80,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater