PIŠE Emil PERDEC

Babić iz Markuševca


Grožđe dolazi s dva položaja nedaleko Primoštena u vlasništvu lokalnih kooperanata. Ručna berba je rano ujutro, a grožđe se u kašetama hladnjačom transportira na preradu u vinariju na Markuševec u Zagrebu

Sigurno ste već čuli da u vinskom svijetu postoji naziv „garage wine“ ili po naški „garažna vina“. Gledajući iz istarske perspektive, nije to ništa čudno jer bih vam odmah mogao nabrojati mnoge istarske vinare koji su danas vrlo uspješni, a svoj razvojni put započeli su u garaži. Ovaj pojam nastao je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Bordeauxu, na desnoj obali rijeke Garonne, u okolici Saint-Émiliona i Pomerola. Svijet se s tim pojmom bolje upoznao kad je čuveni vinski kritičar Robert Parker 1995. godine ocijenio vino iz male garažne vinarije   Valandraud boljim od glasovitog Chateau Pétrusa.

Karakteristike jedne garažne vinarije su zapravo slične bilo kojoj obiteljskoj vinariji po istarskim selima, radi se sa slabom opremom, čak možda i posuđenom. Većinu poslova u vinogradu obavlja obitelj i to ručno, upravo onako kao što su naši preci jednom davno radili. Ono što je bitno za kvalitetu garažnih vina je da su prinosi po trsu vrlo mali, što ih svrstava u viši cjenovni rang. Takva vina mogu se kupiti u specijaliziranim vinotekama ili izravno od vinara, a kupuju ih ljubitelji vina više platežne moći ili kolekcionari vina.

Danas bih vas upoznao s radom jedne od najboljih hrvatskih garažnih vinarija, to je vinarija Markus koju su pred desetak godina osnovali partneri Szabo i Šimunović. Vinarija je stacionirana u zagrebačkom naselju Markuševec odakle dolazi naziv vinarije Markus, a glavni enolog je jedna od najboljih hrvatskih enologinja mlađe generacije, gospođa Ivona Jeličić. Vlasnika Danijela Szabu upoznao sam na ovogodišnjem festivalu u Zagrebačkoj Laubi, te sam i saznao dosta detalja o ovoj maloj vinariji. Prvo komercijalno vino vinarija Markus dobila je od otkupljenog grožđa s Dingača iz berbe 2010., te su ga nazvali po lokalnom imenu za poskoka „Pepejuh“. Sljedeća velika uspješnica je „Babić Franz Ferdinand“ iz berbe 2015., koji je dobiven od grožđa iz vinograda staroga 100 godina i spada u red raritetnih hrvatskih vina. Markus proizvodi oko 20.000 butelja vina, a paleta proizvoda je proširena internacionalnim sortama, merlotom i cabernetom sauvignonom s najboljih položaja iz Nadina u zadarskom zaleđu.

foto

Danas ću s Vama podijeliti moje viđenje njihova Babića iz berbe 2017. za kojeg grožđe dolazi s dva položaja nedaleko Primoštena - Pogreben i Primošten Burnji. Vinogradi su sađeni između 1954. i 1956. godine i u vlasništvu su malih lokalnih kooperanata. Kako mi je ispričala glavna enologinja Ivona Jeličić, ručna berba je rano ujutro te se grožđe u kašetama hladnjačom transportira na preradu u vinariju na Markuševec. Nakon prerade odradi se maceracija od 48 sati u inoksu te nakon fermentacije vino odležava 16 mjeseci u francuskim barrique bačvicama. Zatim se puni u bocu u kojoj još ostaje godinu dana te se onda plasira na tržište. Od ove berbe je napunjeno oko tisuću boca. Vino nisam dekantirao već samo otvorio bocu sat vremena prije kušanja i natočio ga u veću bordošku čašu, da se nadiše i počne postupno otvarati.

Vino krasi lijepa, živahna, rubin crvena boja, bistro je i poprilično gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota divlje kupine, a slijedi je nota višnje maraške, potom nota vanilije, cimeta i malo crnog papra. Na drugo mirisanje javlja se nota tamne čokolade pa malo sladića i mala cvjetna nota ljubičice. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine i mekane tanine sitne granulacije, jako dobru mineralnost i puno tijelo. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je poprilično dugačka. Kakvoća okusa mu je fina te se jako lijepo pije, vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota zrele višnje pomiješana s čokoladom. Vino ima izvrstan ekstrakt u sebi jer je prazna čaša još sat vremena mirisala po vinu, što nam govori o vrlo kvalitetnom grožđu s malim prinosom po trsu. Vino je još uvijek u usponu i ne treba žuriti s trošenjem, u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još dobrih desetak godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz 60 dana odležani T-bone i kombinacija je bila maestralna.

Ime vina: Babić

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vinarija Markus

Lokacija: Primošten/Sjeverna Dalmacija

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Odležani T-bon steak.

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Vinum Bordeaux glass

Cijena (mpc): 250,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini