Detalji čine razliku

Kuhate svaki dan? Ovo su najčešće pogreške koje kvare okus jela

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Osim ako niste profesionalni chef, nitko ne očekuje da budete stručnjak u baš svemu vezanom uz kuhanje.

No, postoje određene pogreške u kuhanju koje biste trebali prepoznati i izbjegavati, zato što te pogreške mogu negativno utjecati na okus i kvalitetu vaše hrane!

Iz tog razloga donosimo pregled stvari koje treba izbjegavati kako bi vaša jela bila što bliže savršenstvu.

Stalno otvarate vrata pećnice

Dobro je pratiti hranu dok se peče, ali ne biste trebali otvarati vrata pećnice svaki put! Svaki put kad otvorite vrata vruće pećnice, temperatura će znatno pasti i usporiti proces. Te fluktuacije također mogu stvoriti vruća ili hladna mjesta i uzrokovati neravnomjerno pečenje.

Ako želite provjeriti svoje jelo, pokušajte to učiniti samo pogledom kroz vrata. Ako baš morate otvoriti vrata pećnice, činite to rijetko i brzo kako biste smanjili gubitak topline.

Koristite tup nož

Koliko god to čudno zvučalo, korištenje tupog noža u kuhinji može biti opasnije od korištenja vrlo oštrog.

To je zato što morate upotrijebiti veću silu da biste nešto prerezali tupim nožem, a ta dodatna sila može uzrokovati klizanje vašeg noža, daske za rezanje ili same hrane, što rezultira ozljedom.

Ali s oštrim nožem, težina oštrice obavlja većinu posla, a rezovi su lakši i izgledaju čišće. Po potrebi oštrite noževe u kvalitetnom oštraču za noževe ili ih odnesite lokalnom obrtniku da ih profesionalno naoštri.

Ne kušate u hodu

Čak i kada slijedite recept, važno je kušati ono što pripremate! Kušanje u svakom koraku omogućuje vam prilagodbe tijekom kuhanja kako biste fino podesili začine, razinu vlage i druge elemente prema potrebi.

Vaši uređaji i posuđe su prljavi

Kuhanje s prljavim alatima i uređajima može utjecati na okus vaše hrane. Obavezno sastružite zagorenu hranu s lonaca i tava te održavajte svoje uređaje za kuhanje. I ne zaboravite redovito uklanjati kamenac iz kuhala za vodu.

Pogrešno čitate recepte

Obavezno pažljivo pročitajte recepte i obratite posebnu pozornost na formulaciju svakog sastojka. U nekim slučajevima upute mogu biti napisane dvosmisleno pa pogrešno razumijevanje može promijeniti okus vašeg recepta na neočekivane načine.

Koristite isto ulje za sve

Neka ulja bolje odgovaraju određenim receptima od drugih. Na primjer, ulje avokada ima visoku točku dimljenja, pa je dobar izbor za prženje u woku i druge metode kuhanja na visokim temperaturama.

Ako biste koristili ulje s niskom točkom dimljenja (poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja) za kuhanje nečega na visokim temperaturama, lako bi moglo uzrokovati da ulje izgori i da cijelo jelo ima okus zagorenog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter