IZBJEGNITE TROVANJE

Kako savršeno ispeći pljeskavicu: Mnogi rade pogrešku koja ugrožava zdravlje

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kada se melje i napravi meso za hamburger, štetne bakterije se mogu raširiti po njemu, a to je opasno, prenosi N1. 

Sočna pljeskavica ušuškana u ukusni hamburger za mnoge je idealan obrok. No, istraživači u Finskoj otkrili su da konzumiranje srednje pečene pljeskavice povećava rizik od trovanja hranom za 30 puta, javlja Daily Mail.

Kada bi se svi hamburgeri jače ispekli, samo bi oko 180 ljudi u zemlji bilo pogođeno Escherichijom coli (E. coli) svake godine. Ipak, brojka bi dosegla oko 5300 ako bi se svaki poslužio srednje pečen, otkrili su znanstvenici iz Nacionalne organizacije za nadzor hrane.

Štetne bakterije

Dok su štetne bakterije obično ograničene na vanjsku stranu komada mesa, kada se melje i napravi meso za hamburger, one se mogu raširiti po njemu. To znači da ako pljeskavice od mljevenog mesa ne obradite temeljito termički, postoji rizik od trovanja hranom.

Tim iz finske Uprave za hranu ispitao je prehrambene objekte o njihovoj praksi spravlja hamburgera i proveo procjenu rizika. Analiza je pokazala da ako bi se samo desetina pljeskavica pekla srednje, na unutarnjoj temperaturi od 55 °C, bilo bi 100 slučajeva trovanja hranom na 100.000 stanovnika u Finskoj godišnje.

Međutim, kad bi svi hamburgeri bili potpuno pečeni, samo bi tri osobe na njih 100.000 oboljelo. Govedina može postati napučena bakterijama kada se krave zakolju, budući da bakterije iz crijeva životinja mogu kontaminirati površinu mesa, objasnili su u britanskoj Agenciji za standarde hrane (FSA).

Trovanje hranom opasno za život

Salmonela i Escherichia coli koja proizvodi shiga-toksin, uključujući E. coli O157, neke su od najčešćih bakterija pronađenih u sirovoj govedini. Čak i u vrlo malim dozama, te bakterije mogu dovesti do trovanja hranom, uzrokovati ozbiljne bolesti i, u najtežim slučajevima, ubiti, prenosi Net.hr.

Kada se komad govedine zapeče izvana, bakterije se ubijaju. Ali kada se govedina umjesto toga melje za izradu hamburgera, sve bakterije s površine šire se po hamburgeru, umjesto da budu ograničene na vanjsku stranu.

Zato ovako pripremljene hamburgere treba poslužiti dobro pečene, a biftek se može poslužiti blago termički obrađen, kažu stručnjaci za sigurnost hrane. Međutim, temeljno pečenje hamburgera na 70 °C dvije minute ubija 99,9 posto štetnih bakterija koje bi mogle ugroziti ljudsko zdravlje, što je prihvatljiva razina za sigurnost hrane, istaknuli su iz FSA.

Burgeri mogu izgledati ružičasti iznutra, a da su ipak dobro pečeni. Međutim, iz FSA preporučuju ljudima koji spravljaju hamburgere kod kuće da paze da njihov hamburger nije ružičast, da je vruć te da sav sok koji teče iz njih bude bistar.

Dr. Kimon-Andreas Karatzas, izvanredni profesor mikrobiologije hrane na Sveučilištu Reading, rekao je: “Kuhamo hranu djelomično kako bismo ubili sve te štetne bakterije od kojih se možemo razboljeti ili nas čak mogu ubiti. Morate podići temperaturu spravljanja hrane na najmanje 71 °C ili više i termički obraditi dovoljno dugo da ubijete sve bakterije koje žive u hrani.

Simptomi trovanja hranom

Ako jedete srednje pečene hamburgere, postoji mnogo veća šansa da bakterije koje uzrokuju bolest unutra neće biti dovoljno zagrijane da ih to ubije, tako da još uvijek mogu biti žive i onda se mogu razmnožavati u vašem tijelu, čineći vas potencijalno vrlo bolesnima”, kazao je.

“To vam može ostaviti trajni invaliditet, kao što je gubitak funkcije bubrega koji zahtijeva čestu hemodijalizu ili transplantaciju bubrega, ili čak uzrokuje smrt. Uživam u srednje pečenom odresku, jer meso nije mljeveno, pa je manja vjerojatnost da će u unutrašnjosti mesa biti loših bakterija. Ali ja uvijek pečem svoje hamburgere do kraja”, dodao je.

“Čak i ako su odrezak i hamburger pripremljeni od istog komada mesa, burger morate temeljito ispeći, unatoč tome što odrezak možete jesti srednja pečen”, istaknuo je dr. Karatzas.

Trovanje hranom može uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev, kao i grčeve u želucu, groznicu i opći osjećaj lošeg raspoloženja. Simptomi obično prolaze unutar tjedan dana bez liječenja, a zdravstveni djelatnici preporučuju unos puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.

Međutim, u teškim slučajevima, bakterije koje stoje iza trovanja hranom mogu izazvati teške komplikacije. Primjerice, E. coli O157 proizvodi toksin koji može uništiti crvena krvna zrnca, što može dovesti do zatajenja bubrega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum