ZA UKUSNU JESEN

Pravo je vrijeme za džem od dunja

| Autor: Novi list
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Iako zapravo potječu s Kavkaza, dunje su već dugo popularne i u našim predjelima, a upravo u ovo vrijeme završava njihova berba te je sad pravi trenutak za pravljenje džema.

Dunje su pune vrijednih nutrijenata, posebice su visokog sadržaja vitamina C i kalija. Za dunje se čak kaže da liječe prehlade, upale i probavne probleme te su stoga savršene za hladno godišnje doba.

Ako ste ikada vidjeli dunje na drvetu, vjerojatno ste osjetili prekrasan miris ovog jabučastog voća.

Ali čak i ako je napast velika da je jednostavno zagrizete kao jabuku, bolje ju je upotrijebiti na drugi način, budući da je jako drvenastog i gorkog okusa. Zato je omiljeni recept s dunjama u jesen upravo džem.

Sastojci:

  • 550 g dunja
  • 250 g šećera
  • 1/2 limuna
  • 1 štapić cimeta
  • 2-3 staklenke za pohranu

Priprema: 
Prvo pripremite dunje. Da biste to učinili, prvo ih dobro istrljajte, a zatim operite. Limun iscijedite i staviti u lonac s malo vode. Sada dunjama skinite koru, zatim maknite sredinu i postupno sitno narežite. Dodajte izravno u vodu s limunom, što će ih spriječiti da posmeđe.

Dodajte štapić cimeta te pustite sve da kuha oko 20 minuta dok ne omekša, uklonite štapić cimeta i zatim sve zgnječite u pire. Dodajte šećer, dobro promiješajte i pustite da prokuha tri minute. Zatim maknite s vatre i ulijte u sterilne staklenke za čuvanje. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini