(Foto: Pixabay)
Sarme su dobro znano jelo koje rado pripremamo u zimskim mjesecima. I dok se sarme motaju u listove kiselog kupusa, "yaprak sarme" se obično motaju u lišće vinove loze.
Ovo je jelo popularno u Istanbulu i okolici Antalije.
Sitno sjeckani luk prepržiti na maslinovu ulju, dodati sitno sjeckani češnjak, promiješati i maknuti s vatre.
U posudu staviti mljeveno meso, rižu, sol, papar, začinsko bilje (svježe ili sušeno), papričicu i ubaciti s 2/3 dinstanog luka i češnjaka, a trećinu staviti u pleh na kojem će se peći sarme.
Malo ostaviti da se luk i češnjak ohlade, a onda dobro promiješati. Ostaviti da se svi sastojci prožmu cca 20 minuta.
Maknuti foliju, peći još desetak minuta, a onda preliti vrhnjem i zapeći.
Poslužiti s jogurtom u koji smo umiješali metvicu i posolili.
Ako ih želite smrznuti, učinite to prije pečenja, a onda ih smrznute stavite u zagrijanu pećnicu i produžite vrijeme pečenja.
Dobar tek!
Izvor: Coolinarika