KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Turska "Yaprak sarma"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)


Sarme su dobro znano jelo koje rado pripremamo u zimskim mjesecima. I dok se sarme motaju u listove kiselog kupusa, "yaprak sarme" se obično motaju u lišće vinove loze.

Ovo je jelo popularno u Istanbulu i okolici Antalije.

Sastojci:

  • cca 40 listova vinove loze (nešpricane ili vakumirane)
  • 1 glavica luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • cca 10 dkg riže
  • cca 50 dkg miješanog mljevenog mesa (u originalu junetina i janjetina)
  • cca 3 dcl kiselog vrhnja
  • sol
  • papar
  • kopar
  • peršin
  • ljuta-sušena papričica
  • 4 dcl grčkog jogurta

Priprema:

Listove vinove loze blanširati u slanoj vodi (ovisno jesu li mladi ili kasnije ubrani) od 1 minute do 7-8 minuta ako su stariji. Prebaciti u hladnu vodu kako ne bi izgubili zelenu boju, ocijediti i malo ohladiti.
Rižu desetak minuta prokuhati, u duploj količini slane vode, procijediti (ako ima viška tekućine) i ohladiti.

Sitno sjeckani luk prepržiti na maslinovu ulju, dodati sitno sjeckani češnjak, promiješati i maknuti s vatre.

U posudu staviti mljeveno meso, rižu, sol, papar, začinsko bilje (svježe ili sušeno), papričicu i ubaciti  s 2/3 dinstanog luka i češnjaka, a trećinu staviti u pleh na kojem će se peći sarme.

Malo ostaviti da se luk i češnjak ohlade, a onda dobro promiješati. Ostaviti da se svi sastojci prožmu cca 20 minuta.

Na lišće vinove loze, stavljati smjesu s mesom i napraviti sarme.
Stavljati ih na luk s češnjakom u pleh. Napunite pleh, pokrijte aluminijskom folijom i pecite cca 35 min na 200 stupnjeva Celzija.

Maknuti foliju, peći još desetak minuta, a onda preliti vrhnjem i zapeći.

Posluživanje:

Poslužiti s jogurtom u koji smo umiješali metvicu i posolili.

Ako ih želite smrznuti, učinite to prije pečenja, a onda ih smrznute stavite u zagrijanu pećnicu i produžite vrijeme pečenja.

Dobar tek!

Izvor: Coolinarika

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter