REGIJA GASTRONOMIJE

Tea Vunić iz Zijavice upravo je dobila veliko priznanje: od danas je članica prestižnog žirija European Young Chef Award

| Autor: Edi Prodan
Tea sa suprugom Stivenom, Foto: PA

Tea sa suprugom Stivenom, Foto: PA


Veliko priznanje za Teu Vunić koja zajedno sa suprugom Stivenom brine o gastronomiji jednog od najboljih kvarnerskih i hrvatskih restorana, Zijavice iz Mošćeničke Drage: od danas, 20. pa sve do 24. studenog jedina je hrvatska članica prestižnog žirija sedmog izdanja European Young Chef Award koji se održava u mondenom francuskom ljetovalištu Le Touquet, mjestu na krajnjem sjeveru Francuske, neposredno uz belgijsku granicu.

Osim što je veliko priznaje za chefovske sposobnost Tee Vunić, ujedno je to i jedan od prvih benefita statusa Kvarnera kao kandidata za europske regije gastronomije 2026. za što se “producentska palica” nalazi u rukama TZ Kvarnera, točnije njegove direktorice Irene Peršić Živadinov.

– Članstvo u žiriju Tee Vunić je dio procesa u kojem participiraju bivše i buduće regija gastronomije. Ono što je značajno, riječ je o natjecanju u kojem sudjeluju najmlađi, ali i najtalentiraniji kuhari iz tih regija što i nama slijedi u godinama koje dolaze.

Biti regijom gastronomije interaktivni je proces koji donosi ne samo veliko priznanje i vidljivost na međunarodnoj sceni, ono je važno i u pomicanju granica kvalitete na vlastitom, domaćem prostoru, pojasnila nam je pak Renata Vincek, voditeljica projekata u TZ Kvarnera.

Iako Tea u obitelji Vunić, odnosno Zijavici vodi i pastry sekciju, dakle “slatki” dio ponude, uključena je i u sve ostale gastronomske kreacije, tako će i u konkretnom slučaju ocjenjivati cjelokupni rad, dakle i slana i slatka jela.

– Iznimno sam ponosna što u žiriju predstavljam Kvarner i Hrvatsku, što ću ocjenjivati radove mladih kuhara, dakle onih pred kojima je budućnost kako vlastitih uspjeha, tako i gastronomije općenito.

S obzirom da se ovim poslom bavim dugi niz godina, vjerujem da će i njima biti od koristi biti moja iskustva, istaknula nam je prije putovanja Tea Vunić.

Finalisti dolaze iz Katalonije, Danske, Grčke, Slovenije, Španjolske, Norveške, Francuske, Finske te Italije točnije sa Sicilije.

Članovi žirija dolaze iz zemalja uključenih u platformu Europska regija gastronomije, dok je jedino Vunić članica, a da iz njezine zemlje ne dolazi finalist.

Nadamo se kako će se dogodine i ta pojedinost promijeniti jer nagrada European Young Chef Award ima iznimno veliku specifičnu težinu, jamstvo je da se pred njezinim osvajačem otvaraju vrata najviših gastronomskih dosega.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of