JEDNOSTAVNO PROVJERITE

Koliko dugo mogu "trajati" kiseli krastavci nakon otvaranja staklenke? Evo kako to provjeriti

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Neotvorene staklenke kiselih krastavaca mogu se čuvati godinama. Često je na teglici naznačen rok trajanja koji, čak i ako je prošao, omogućuje nastavak konzumacije kiselih krastavaca bez oklijevanja.

Za razliku od proizvoda u ulju, zapravo, u kiselim krastavcima rizik od botulina je praktički eliminiran jer je proizvodnja botulinum toksina inhibirana kiselošću octene kiseline.

Tim više ako ste staklenku pravilno čuvali na hladnom mjestu i u optimalnim uvjetima, jer rok valjanosti označava samo datum do kojeg proizvođač jamči kvalitetu namirnice.

Međutim, nakon otvaranja staklenke kisele krastavce možete čuvati do tri mjeseca, pod uvjetom da je staklenka pravilno pohranjena u hladnjaku i zatvorena.

Kako znati jesu li kiseli krastavci još uvijek dobri?

Često je za razumijevanje je li neka namirnica dobra ili nije, osim roka valjanosti, važno osloniti se na svoja osjetila i obratiti pažnju na neke promjene u okusu, boji, konzistenciji i mirisu.

Točnije, da biste znali jesu li vaši kiseli krastavci još uvijek dobri, provjerite kako izgledaju te imaju li dobar miris ili okus.

Općenito, mogli biste primjetiti sljedeće:

  • povrće je uvenulo
  • ocat je postao mliječan
  • na staklu ili poklopcu ima tragova plijesni
  • miris je vrlo kiseo
  • okus je kiseo i užegao

Ako nije prisutna niti jedna od gore navedenih karakteristika, može se pretpostaviti da je dotična hrana još uvijek dobra za jelo.

Općenito, savjet je da zabilježite datum otvaranja na etiketi ili poklopcu staklenke, kako biste vidjeli kada je prošlo tri mjeseca od prvog otvaranja.

Također ne zaboravite poštivati ??vrijeme kuhanja hrane, uvijek pazite da su staklenke sterilne i da je zatvarač hermetički zatvoren.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom