NAJBOLJI BARMEN U HRVATSKOJ, ZAGREPČANIN S ROVINJSKOM ADRESOM

Davor Kaić: Htio sam da Cleopatra bude ukusan i kompleksan, ali ne i kompliciran koktel

| Autor: Aleta BRATTONI
Davor Kaić

Davor Kaić


Na ovogodišnjem natjecanju u posluživanju pića i pripremi koktela u organizaciji Badela 1862, među čak 500 natjecatelja iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije, titulu najboljeg barmena odnio je Davor Kaić, Zagrepčanin s adresom u Rovinju, barmen prestižnog hotela Monte Mulini u Rovinju. Njegovom pobjedničkom koktelu "Cleopatra" prethodile su godine truda i rada te, kako kaže, "puno znanja i doza kreativnosti".

Kaić je cijeli život posvetio ovom zanimanju, koje naziva svojim pozivom. Nakon završene ugostiteljske škole u rodnom Zagrebu, odmah kreće s radom, a prve korake naučio je i spretno svladao u Gradskoj kavani na prometnom zagrebačkom glavnom trgu. Potom prelazi u prestižni hotel Esplanade, u centru Zagreba, gdje se zadržao punih 15 godina, isprva radeći na room serviceu, zatim kao bar menadžer, svojevremeno također najbolji barmen Hrvatske, da bi se prelaskom u lobby bar zainteresirao za koktele i tim putem ozbiljnije koračao posljednjih osam godina. Usavršavao se i u European Bartender School u Rimu, koja slovi kao najveća i najprofesionalnija škola za barmene u svijetu. Naoružan znanjem, zaključio je da je vrijeme za novi korak.

Jaka konkurencija

- Trebao sam početi raditi u restoranu Noel u Zagrebu, no njih su angažirali vlasnici hotela San Canzian blizu Buja kako bi u sklopu boutique hotela otvorili restoran i cocktail bar. Iz Noela su predložili mene. Od prvog trena ponuda mi je bila zanimljiva - nešto drugačije i novo, govori Kaić koji je put Istre krenuo 2019. godine.

U San Canzianu zadržao se dvije sezone nakon čega je nastupila korona-kriza i razdoblje velikih promjena tijekom kojih je posao pronašao u Ribarskoj kolibi u Puli, a zatim dolazi i do rovinjskog luksuznog hotela Monte Mulini, u čijem lobby baru radi sada već treću godinu. Iako u hotelu spravlja koktele i ostala pića prema meniju, svoju kreativnost iskazuje u slobodno vrijeme, kod kuće.

Badel Masterclass Cup 2023., natjecanje barmena u posluživanju pića i pripremi koktelaBadel Masterclass Cup 2023., natjecanje barmena u posluživanju pića i pripremi koktela

- Inače sam kreativan i ne trebam puno "čarobirati" da bih došao do kvalitetnog recepta jer to radim već dugi niz godina. Osim toga, čitavo se vrijeme školujem i jako puno učim. Kod takvog posla treba neprestano biti u toku jer je veliko tržište prepuno noviteta. Samo se uz rad i učenje može napredovati, objašnjava svoj recept za uspjeh vrijedni rovinjski barmen.

Postiže odlične rezultate na raznim natjecanjima u kojima sudjeluje još od 2010. godine, gdje osvaja pretežito druga i treća mjesta, do ovog recentnog, Badelovog natjecanja gdje dobiva najveću nagradu - za najboljeg barmena Hrvatske.

- Natjecanje je bilo jako ozbiljno, uz puno natjecatelja, a time i veliku konkurenciju, stoga mi je to posebna pobjeda. U prvi sam tren bio izvan sebe, u šoku i uzbuđen, no moram priznati da sam nekako osjećao ovo natjecanje kao svoje - da to moram napraviti, a u konačnici sam i uspio. Kultura barmenstva u Hrvatskoj se tek gradi, a ovakva natjecanja i edukacije su ključne u njenoj promidžbi. Svojim koktelom imena "Cleopatra" htio sam naglasiti voćne note koje ublažavaju gorčinu Antique Pelinkovca i naglašavaju njegovu aromu, rekao je Kaić.

Davor Kaić Davor Kaić

Pobjedničkim koktelom potvrdio je svoju iznimnu maštovitost, a zanimljivo je da isprva to uopće nije trebao biti koktel s kojim će se natjecati. "Cleopatra" je zapravo smišljena u posljednjem trenutku. Naime, Kaić je organizatorima poslao sasvim drugu recepturu koja biva odbijena zbog pravila natjecanja poput nemogućnosti korištenja određenih sastojaka. Novu je recepturu trebao poslati već - idućeg jutra!

- Zadubio sam se u misli, tražio put u kojem smjeru ići, i ubrzo je došla ideja. Htio sam da to bude poseban, ukusan i kompleksan koktel, ali da istovremeno ne bude kompliciran, odnosno da bude pristupačan tržištu te da se može napraviti u bilo kojem baru, priča nam barmen koji je svoj šampionski koktel nazvao po njegovom drugom sastojku, grappi "Cleopatra" talijanske obiteljske tvrtke Jacopo Poli.

Kruna karijere

Za ovaj će koktel ubrzo saznati mnogi diljem Hrvatske, ali i izvan Lijepe naše, jer će ga Badel 1862 predstaviti na svojim festivalima i promocijama tijekom ove i iduće godine.

- Osjetio sam da bih trebao napraviti zaokret, pokazati se u pravom svjetlu. Sam sebi htio sam dokazati da mogu puno više. Kroz rad stječeš iskustvo i znanje, ali kroz natjecanja dokazuješ samom sebi i drugima da si kvalitetan i da možeš, govori najbolji barmen Hrvatske, koji pred sobom ima još mnogo planova.

Želja mu je otvoriti svoj koktel bar, jer to smatra najboljim načinom da pokaže svoju kreativnost. To bi, nakon 22 godine u ovom poslu, bila svojevrsna kruna karijere.

- U ove četiri godine zaljubio sam se u Istru, a velik sam zaljubljenik i u masline i maslinova ulja. Završio sam za sommeliera za maslinova ulja u Vodnjanu, pa se u budućnosti vidim i u tom poslu, odaje nam Kaić kojemu je cilj spajanje koktela s namirnicama iz različitih OPG-ova u jednu, kako kaže, "lijepu priču u čaši". Kad jednom otvori svoj koktel bar, skromno dodaje, bit će to nešto novo na ovim prostorima.

Recept za koktel Cleopatra

  • 4 cl Antique Pelinkovca
  • 2 cl Cleopatra Grappa Jacopo Poli
  • 1,5 cl sirupa od slane karamele Monin
  • 2 dasha bittera od breskve Bitter Truth
OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini