ENOTEKA

Istarska vina: Refošk Carnera iz Filipane

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Polako ulazimo u još jedno ljeto te se brojni ugostiteljski objekti diljem Jadranske obale spremaju dočekati turiste koji će ove godine posjetiti Lijepu našu. Osim prirodnih ljepota i atrakcija te sunca i mora, enogastronomija je sve veći motiv dolaska turista u neku destinaciju. Na tom polju Hrvatska ima svojih aduta, a ističu se prvenstveno maslinovo ulje i vino. Istarska županija je u zadnjih dvadesetak godina upravo na ova dva polja napravila značajan iskorak. U tom dijelu približili smo se svjetskom vrhu što svjedoče i brojne nagrade koje istarski maslinari i vinari dobivaju na međunarodnim izložbama za svoje proizvode.

Podrška malim vinarima

Brojne autohtone sorte grožđa i maslina su naše bogatstvo, a upravo je to ono što pravi eno-gastro znalci traže kad stignu u destinaciju, nešto autohtono, nešto što se ne može kupiti u hipermarketu u svome susjedstvu. U tu kategoriju spadaju vina malih obiteljskih vinarija koja njeguju autohtone sorte grožđa. Udruga Vinistra je na tom polju velika podrška malim vinarima kojima je izložba vina i maslinova ulja, održana ovog svibnja u Poreču, bila odskočna daska kako bi se šira publika upoznala s njihovim proizvodima. Nažalost, neki vinari koji su prije desetak godina osvajali odličja na Vinistri i tad se ponosili tim uspjehom, danas obezvrjeđuju rad te udruge. Umjesto da budu solidarni i pomažu drugim mladim vinarima koji stasaju, oni vole glumiti zvijezde.

Refošk je jedna od autohtonih sorti grožđa za koju se na izložbi Vinistra dobivaju šampionska odličja od samog početka 1994. godine. U ovoj kategoriji tradicionalno su nadmoćni vinari iz slovenskog dijela Istre među kojima je do sada najveći broj odličja odnio Vinakoper. No i s hrvatske strane pojavi se poneki dobar refošk pa su se tako ove godine sa zlatnim odličjima istaknuli vina Prelac iz Momjana te dvije male vinarije - Perinić iz okolice Pićna i Diković iz Filipane. Boutique vinarija Diković smještena je u općini Marčana u selu Filipana gdje je mladi enolog David Diković na djedovini pokrenuo vinariju u zaseoku Taškerovi dvori. Osim na Vinistri, vinarija Diković je za svoj refošk Carnera iz berbe 2021., osvojila odličje i na 4. izložbi vina i maslinova ulja općine Marčana. Štoviše, to je vino proglašeno najboljim na izložbi i dodijeljeno mu je veliko zlatno odličje.

Ograničena serija vina

David Diković je pred završetkom obnove vinarije koja je u stoljetnoj kući na djedovini po očevoj strani. Vinarija Diković danas obrađuje četiri hektara vinograda, od toga je polovica vlastitih nasada, a polovica u provjerenoj kooperaciji.

Dakle, danas ću vam predstaviti ovaj nagrađivani šampionski refošk Carnera koji je proizveden u ograničenoj seriji od 600 butelja. Vino je ime dobilo po legendarnom Primu Carneri, talijanskom boksaču iz vremena Kraljevine Italije. Grožđe za ovo vino raste u malom vinogradu nedaleko od vinarije na plitkoj crvenici bogatoj boksitnim tlom prošaranoj kamenom, vinograd je star deset godina i sad počinje dolaziti u optimalnu formu. Ručna berba odrađena je pred rujan, a prinos po trsu je kao i uvijek bio oko jednog kilograma. Nakon prerade odrađena je maceracija u trajanju od tri tjedna, a potom je slijedilo odležavanje u rabljenoj drvenoj bačvi od 500 litara u trajanju od 12 mjeseci. Nakon toga vino je punjeno u bocu u kojoj je provelo šest mjeseci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Vino sam pred kušanje ostavio u većoj čaši da se nadiše i dosta se brzo otvorilo.

Voće, čokolada i dim

Miris je fin i ugodan, a na prvo mirisanje dominiraju voćne note zrelog bobičastog voća. Prednjači nota višnje maraške uz notu mliječne čokolade te malo dima. Na drugo mirisanje javlja se nota vanilije, prašine te nota sladića, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo, djelomično mekano, a s druge strane ima ugodnu svježinu, fine tanine sitne granulacije. Ovaj refošk je mineralan i krasi ga puno tijelo. Vino ima dobru ravnotežu između tvrde i meke strane, a intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa poprilično dugačka. Vino je harmonično, ukusno, lijepo se pije, a na aftertasteu se javlja nota višnje. U izvrsnoj je formi i još uvijek u usponu te smatram da će u dobrim uvjetima čuvanja trajati barem desetak godina. Vino ima izvrstan omjer cijene i kvalitete jer će daljnjim odležavanjem u boci biti još bolje. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz mesna jela, a ja sam ga sljubio uz njoke sa šugom od boškarina.Foto

Ime vina: Refošk Carnera

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Vina Diković

Lokacija: Filipana / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 C

Gastro preporuka: Njoki sa šugom od boškarina

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Syrah Glass

Cijena (mpc): 16,00 € (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of