RESTORAN OLD RIVER

Novi pristup prezentaciji s potpisom chefa Denija Srdoča: Valorizacija mesa istarskog boškarina i magarca u istarskoj gastronomiji

  Jedan od najjačih gastro aduta restorana u zelenoj oazi doline rijeke Mirne, okruženog staništima crnog i bijelog tartufa, ove su skupocjene i cijenjene podzemne gljive. No, Old River se na istarskoj gastro sceni pozicionirao i mesnim specijalitetima od autohtonih istarskih pasmina

| Autor: Gordana Čalić Šverko
U dolini najduže istarske rijeke (foto Dejan Hren)

U dolini najduže istarske rijeke (foto Dejan Hren)


Restoran Old River «preselio se» na otvoreno, u prirodu, na livadu u dolini najduže istarske rijeke Mirne, na izvrsnu gastro pozornicu za «Garden - wine & cocktail dinner" i degustacijski meni s potpisom gostujućeg chefa Denija Srdoča koji je kroz novi pristup prezentirao meso istarskog boškarina i magarca.

Michelinove zvjezdice dobivaju restorani, a ne chefovi, no u praksi se neizbježno pripisuju chefovima. Deni Srdoč, najmlađi i jedini hrvatski chef uz čije se ime vežu dvije Michelinove zvjezdice iz dva restorana, Draga di Lovrana i Nebo u sklopu resorta Hilton Rijeka Costabella, za goste Old Rivera u prvom slijedu pripremio je couvert pate od jetre boškarina sa džemom od mušmula, zalogaj napravljen od pogače od batata, uz pate od jetre.

(foto Dejan Hren)Deni Srdoč i Meri Vivoda (foto Dejan Hren)

(foto Dejan Hren)Couvert pate od jetre boškarina (foto Dejan Hren)

Odlučio se potom za jedan osvježavajući slijed: marinirani roastbeef od boškarina, čvarke pastu, ukiseljeni celer, kompresiranu jabuku i aioli, gastro kreaciju koja uključuje ramstek malo odležan, potom napravljen roastbeef ukomponiran s ukiseljenim celerom, vakumiranim jabukama i salatom.

Uslijedio je capell de prete od boškarina, uz varijacije celera i jus, gdje se meso boškarina čupalo i pripremilo u ljepljivoj teksturi, te za kraj, bresato istarskog magarca, meso magarca sporo kuhano 24 sata i posluženo sa batatom pečenim u soli i začinima, jus, uz sve popularnije paske, stapke cvijeta češnjaka, ljutiku punjenu kremom od ljutike te čips. Šećer na kraju - kremozni desert od limuna i maka, s puno maka, Srdočevom najdražom kombinacijom. Srdoč dosta dugo surađuje s AZRRI-jem, Agencijom za ruralni razvoj Istre, gdje vodi i gastro radionice tako da meso istarskog boškarina i magarca koristi i u Nebu i super je prihvaćeno na riječkoj gastro sceni. Svi koji dolaze u Nebo znaju da se ono bavi samo hrvatskim namirnicama, ne koristi nikakvo povrće ni voće, ni meso, ni ribu, izvana.

Ideju o večeri na livadi ispred Old Rivera, vlasnica Meri Vivoda razvila je sa svojim ocem Mladenom, legendarnim buzetskim ugostiteljem koji je ostavio dubok trag u lokalnoj gastronomiji. Meri je nastavila njegovu gastro misiju kao i suradnju s poslovnim partnerima, jer iza svakog uspješnog restorana, kako je rekla, ne stoje samo vrijedni ljudi nego jako dobri poslovni partneri s kojima je lakše realizirati neke poslovne ciljeve.

Jedan od najjačih gastro aduta restorana u zelenoj oazi doline rijeke Mirne, okruženog staništima crnog i bijelog tartufa, ove su skupocjene i cijenjene podzemne gljive. No, Old River se na istarskoj gastro sceni pozicionirao i mesnim specijalitetima od boškarina i magarca.

(foto Dejan Hren)Garden - wine & coctail dinner (foto Dejan Hren)

(foto Dejan Hren)(foto Dejan Hren)

- Restoran Old River već duži niz godina ima licencu AZRRI-a. Lani smo radili tematsku večeru s jelima od mesa istarskog magarca koje je pripremao poznati chef Zdravko Tomšić, a ovom prigodom pozvali smo renomiranog chefa Denija Srdoča da svojim prepoznatljivim gastro pristupom na jedan novi način prezentira meso istarskog boškarina i magarca. Nastavljamo s valorizacijom mesa izvornih pasmina u gastronomiji pa će neka od jela koja su predstavljena degustacijskim menijem na ovogodišnjem izdanju tematske večere, naći svoje mjesto u našoj ljetnoj ponudi, otkrila nam je Vivoda.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini