nakon teranino festivala u balama

Istrijani odabrali - Rossijev Teranino najbolji

Da su odlični potvrđuju brojne nagrade, no u istarskoj Vinariji i Destileriji Rossi posebno su se razveselili nagradi publike na prvom Teranino festivalu u Balama, a i njihov koktel na bazi ovog likera proglašen je najboljim

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Pitak i lagan, sladak i aromatičan, savršeno se sljubljuje s desertima od čokolade ili šumskog voća, a pasat će i kao digestiv. To je teranino, tradicionalni istarski liker, vrhunac užitka za sve hedoniste, ljubitelje finih mediteranskih okusa.

A sad je i službeno - najbolji teranino ima Destilerija Rossi. Potvrdili su to zadovoljni posjetitelji prvog Teranino festivala nedavno održanog u Balama. Destileriji iz Bajkini pored Vižinade dali su najviše ocjene za liker od autohtonog istarskog terana, obogaćen maceracijom šumskog voća i probranih začina.

S njim su se oduševili i članovi stručnog žirija koji su koktelu La Terra Destilerije Rossi na bazi ovog likera dodijelili maksimalni broj bodova. Pojačanu aromu zavodljivom koktelu dao je i Rossijev gin Nostromo, a svježinu sok od limuna. Jednostavno, a opet intrigantno i moćno, za sve prigode, s dugim aftertasteom tipičnim za teranino i prepoznatljive začine iz gina - tako bi se moglo opisati ovo piće koje potpisuje Filip Sarilar, poznati istarski barmen i brand manager u Destileriji Rossi.

„Iznimno smo ponosni na pobjedu na domaćem terenu u dvije kategorije u jakoj konkurenciji među 14 vrhunskih proizvođača. Kad smo prije nekolikog godina iskušavali recepturu za teranino, željeli smo napraviti nešto posebno, o čemu će pričati ljubitelji likera. Isprobavali smo, kombinirali i trebalo nam je više od tri mjeseca da budemo u potpunosti zadovoljni, pa su osvojene nagrade u Balama još jedna potvrda da smo u tome uspjeli“, kaže Filip.

Ovaj vrhunski teranino rezultat je dubokog poštovanja istarske zemlje, koja je svoj vrhunac dala u kombinaciji sa suvremenim tehnologijama i stručnim znanjem već petog naraštaja Rossijevi.

 

Njihove rakije temelje se na derivatu iz vlastite proizvodnje vina, komu, čijom se fermentacijom dobiva komovica, baza svih ostalih rakija. Prvi su proizvođači iznimnog istarskog vinjaka od autohtonog terana te prvi proizvođači gina u Istri i vlasnici jedne od najstarijih istarskih destilerija. U njoj se početkom ovog tisućljeća odvijala prava mala revolucija u proizvodnji istarskih rakija. Tada joj je na čelu bio Marino Rossi, koji je avangardni pristup u tradicijskoj proizvodnji vina i destilata prenio i na trojicu sinova Luku, Marka i Filipa. Svojedobno je poznata tvornica cigara na Kubi radila posebnu cigaru namijenjenu uživanju prvenstveno uz bisku obitelji Rossi.

Kolekciju brojnih medalja i priznanja koje su dobili za svoje proizvode sada je upotpunio i mali destilatski kotao, osvojen na prvom Teranino festivalu, koji uz teranino promovira i teran, jedne od najprepoznatljivijih simbola istarskog poluotoka. 

Recept La Terra Destilerije Roossi

Autor: Filip Sarilar

-       10 ml Nostromo gina

-       30 ml Teranina Rossi

-       10 ml svježeg soka od limuna

-       Top up (nadopuniti) s Three Cents Mandarin sodom, no moguće je isti napitak zamijeniti s Pipi narančom ili nekom drugom vrstom gaziranog soka na bazi naranče ili mandarine

U vinsku čašu dodajte led, Nostromo gin, Teranino Rossi i svježi sok od limuna. Čašu nadopunite sa sodom ili Pipijem. Koktel lagano promiješajte barskom žlicom, dekorirajte s kriškom naranče i uživajte.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter