POD ČERIPNJON

Jedan od najstarijih agroturizama: Prava domaća kužina u ambijentu koji vas vraća u Istru prohujalih stoljeća

Za razliku od nekih novih agroturizama i konoba u novogradnjama, ovdje se osjeća ugodna patina vremena. Velebnu kuću je još 1780. godine sagradila obitelj Giorgis, kako stoji na kamenoj ploči na ulazu. Taj je obitelj kasnije živjela u supetarskom kloštru, pavlinskom samostanu ukinutom 1782., a ponovno oživljenom 1993. Na posjedu se nalazi niz gospodarskih objekata, ali ono što posebice dominira je prozračno dvorište s pažljivo dotjeranim travnjakom, kamenim stazicama i klupama, ljuljačkama i stablima, sada u jesenskom koloritu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Anđelo Dagostin)

(Snimio Anđelo Dagostin)


Agroturizam "Pod čeripnjon" iz supetarskog zaseoka Dolinci, koji broji desetak kućanstava, među prva je tri agroturizma otvorena u Istri, uz onaj u selu Bani kod Pazina i Krculi kraj Žminja. Otvoren je još davne 1986. godine na inicijativu pokojnog Robija koji je završio ugostiteljsku školu pa se odlučio vinsku konobu u prizemlju obiteljske kuće prenamijeniti u ugostiteljski objekt. U pomoć mu je priskočio otac Rikard, a otpočetka je tu bila i majka Milka, sada 86-godišnjakinja koja i dalje pomaže pjesmom i radom. Kasnije su se uključila djeca i nevjeste. Danas agroturizam vodi Donatela Franjul, Robijeva supruga.

(Snimio Anđelo Dagostin)Donatela Franjul (Snimio Anđelo Dagostin)

U 36 godina rada u ambijent dvorišta i interijera uloženo mnogo ljubavi i pažnje. Prostrana konoba popločana je starim kamenim pločama i s pravim istarskim ognjištem oplemenjena je mnoštvom detalja i starinskih alata (ordenja) poput starinskog tostera, bukaleta svih veličina, kao i umjetničkih slika s motivima primjerenim upravo takvoj konobi. Slika ih Supetarac Josip Srblin. Neke izloške su im darovali, a neke su se otprije nalazile u konobi ili kući.

Za razliku od nekih novih agroturizama i konoba u novogradnjama, ovdje se osjeća ugodna patina vremena koja posjetitelja vraća u Istru prohujalih stoljeća. Velebnu kuću je još 1780. godine sagradila (ili prije će biti obnovila) obitelj Giorgis, kako stoji na kamenoj ploči na ulazu u agroturizam. Taj je obitelj kasnije živjela u supetarskom kloštru, pavlinskom samostanu ukinutom 1782. godine, a ponovno oživljenom 1993. godine. Na posjedu se nalazi niz gospodarskih objekata, ali ono što posebice dominira je prozračno dvorište s pažljivo dotjeranim travnjakom, kamenim stazicama i klupama, ljuljačkama i stablima, sada u jesenskom koloritu.

(Snimio Anđelo Dagostin)Unutra mogu primiti čak 120 gostiju (Snimio Anđelo Dagostin)

- Na počecima, tih 80-ih godina većinom su dolazili stranci: Englezi, Austrijanci, Talijani… Prvo leto kad smo bili otvorili, odnosno prvu sezonu je kroz naš seljački turizam prošlo 22.000 ljudi, kaže simpatična vlasnica Donatela Franjul dodavši da su tada krenuli samo s vinskim probama, degustacijama.

(Snimio Anđelo Dagostin)Dio ponude (Snimio Anđelo Dagostin)

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Odmah, pa turbo. Nije im trebala posebna reklama. Tada su im goste u skupinama dovozili velike turističke agencije poput Atlasa, Generalturista… I danas im uglavnom dolaze organizirane turističke grupe, posebno Austrijanci i Nizozemci, i to ponajviše u predsezoni i posezoni. U pravilu stigne po jedan pun autobus gostiju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter