NEZADOVOLJSTVO

Zbog neprikazivanja filma "Tusta" na 67. Puli redatelj razočaran - Andrej Korovljev: Po svim kriterijima film "Tusta" TREBAO JE UĆI U NENATJECATELJSKI PROGRAM

| Autor: Mladen RADIĆ
Iz filma "Tusta" (Anamarija VARTABEDIJAN)

Iz filma "Tusta" (Anamarija VARTABEDIJAN)


Žao mi je da film "Tusta" nije prošle godine bio prijavljen na Pulski filmski festival, ali premijera filma bila je na Motovun Film Festivalu koji je počeo s jednim danom razmaka od Pule. Zatim je film prikazivan diljem Hrvatske, da bi u Puli najprije bio prikazan u sklopu Sajma knjige u Istri, a potom i tri puta u Kinu Valli kojeg vodi Javna ustanova Pula Film Festival, kaže Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala

Andrej Korovljev, redatelj dokumentarnog filma "Tusta", razočaran se oglasio na Facebooku, a razlog je to što njegov film o pokojnom pjevaču KUD Idijota, neće biti prikazan na predstojećem 67. Pulskom filmskom festivalu.

Štura odbijenica, bez obrazloženja

- Ovaj Pulski filmski festival je meni kao i svakom filmašu prilično bitan. Meni je u ovom trenutku emotivno bitan zato jer sam Puležan, ovdje sam rođen i radio sam filmove, i mislim da je po svim kriterijima film "Tusta" trebao ući u nenatjecateljski program da se prikaže na nekoj prigodnoj lokaciji. Dobili smo šturu odbijenicu, bez ikakvog obrazloženja o tome što tu ne valja. Nakon što sam to objavio na Facebooku, javili su se mediji i pitali o čemu se ustvari radi, a nekolicina ih je nazvala direkciju Festivala i dobila odgovor umjetničkog ravnatelja Festivala Zlatka Vidačkovića koji kaže da je film već bio prikazan u Puli (na Sajmu knjiga, op. M. Ra.) gdje imao svoju premijeru te da je imao svoju kino distribuciju. To je točno, ali Pulski filmski festival je nešto potpuno drugo od kino distribucije i filmskih premijera tako da taj odgovor po meni ne stoji. Već godinama unazad je ukinuto to pravilo da film treba biti premijerno prikazan u Puli pa tek onda imati svoju daljnju distribuciju. Ne znam točno koliko je filmova prikazano na Pulskom festivalu koji su prije toga već prikazani u kinima i imali svoje premijere na drugim festivalima pa su najnormalnije prikazani u Puli. Film "Tusta", pokazao je da tu postoji neka iznimka, ali ja ne vidim razlog za to, to je prvi put da se tako nešto dogodilo, kaže Korovljev za Glas Istre. Očekuje također konkretan odgovor o tome zašto mu "film ne valja i zašto ne ispunjava uvjete da bude prikazan na festivalu."

Pismo HAVC-u i strukovnim udrugama

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje o nekom filmu. Ja znam što je biti izbornik i umjetnički direktor filmskog festivala, kaže Korovljev koji je selektor kratkog filma na Motovun Film Festivalu, te dodaje: "Kada se mene pita zašto neki film nije prošao selekciju ja imam odgovor koji se tiče umjetničkih razloga, a ne da je film već bio prikazivan. Koliko poznam proceduru, umjetnički ravnatelj predlaže filmove Vijeću PFF-a u kojem sjedi određen broj ljudi. Ne znam tko je sjedio u tom Vijeću ali volio bih da mi kažu svoje razloge, iako se nikada u njihove odluke neću miješati."

- Ja sam taj film režirao, ali film "Tusta" nije samo moj. Taj film je Pula, od Puležana je i cijele moje ekipe, govori o Puli i u regiji ga je pogledalo 15 ili više tisuća gledatelja. Film je to koji je na scenu vratio KUD Idijote ne samo kao bend nego kao svjetonazorski fenomen. Znam da HAVC stoji iza ovog filma jer je suradnja na promociji bila fenomenalna. Ne znam jesu li u pitanju neke političke odluke, ali razvoj događaja ćemo vidjeti dalje jer ću napisati pismo i HAVC-u i udrugama (kao što su Društvo hrvatskih filmskih redatelja čiji sam član) čisto da dobijem neki suvisli odgovor koji mogu uvažiti, zaključuje Korovljev.

Premijere i kriterij kvalitete

Za komentar smo zamolili i Zlatka Vidačkovića, umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala.

- Žao mi je da film "Tusta" nije prošle godine bio prijavljen na Pulski filmski festival, ali premijera filma bila je na Motovun Film Festivalu koji je počeo s jednim danom razmaka od Pule, a najavljena je još u svibnju. Zatim je film prikazivan diljem Hrvatske, da bi u Puli najprije bio prikazan u sklopu Sajma knjige u Istri (u Istarskom narodnom kazalištu), a potom i tri puta u Kinu Valli kojeg vodi Javna ustanova Pula Film Festival.

Osim po kriteriju kvalitete, prednost za uvrštavanje u nenatjecateljski program imali su filmovi koji nisu prikazivani na lokalnoj ili nacionalnoj razini. Tako će ove godine na 67. Pulskom filmskom festivalu u nenatjecateljskom programu u Areni biti održane tri svjetske premijere ("Berge Istra"“, "Galeb", "Vergarola - Mine na plaži") i jedna istarska premijera dokumentarnih filmova, a u Kinu Valli održat će se 20 (svjetskih, hrvatskih i lokalnih) premijera novih dokumentarnih filmova. Naš natjecateljski program donosi dugometražne igrane filmove snimljene u zadnjih godinu dana neovisno o premijeri zbog konkuriranja filmskih umjetnika u svim kategorijama za nacionalne filmske nagrade - Zlatne Arene, dok nenatjecateljski donosi prvenstveno nove filmove drugih rodova i vrsta koje pulska publika nije imala prilike vidjeti, objašnjava Vidačković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater