PULSKI FILMSKI FESTIVAL

U UTRCI ZA ZLATNE ARENE 16 FILMOVA: Festival otvara film "Mare" s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi

| Autor: Zoran ANGELESKI

U Areni će se iz 'Hrvatskog programa' redom prikazati "Mater" Jure Pavlovića, "Glas" Ognjena Sviličića, "Ribanje i ribarsko prigovaranje" Milana Trenca, "Ideš? Idem!" Ljube Zdjelarevića i "Tereza37" Danila Šerbedžije, a od manjinskih produkcija, uz "Mare" Andree Štaka, još i "Otac" Srdana Golubovića i "Bosonogi car" Petera Brosensa

U korona godini, uz epidemiološke uvjete koji za projekcija u pulskom amfiteatru odobravaju 1.800 mjesta, u jučer objelodanjenom Hrvatskom programu predstojećeg 67. Pulskog filmskog festivala - koji počinje za nepuna tri tjedna i traje od 18. do 26. srpnja - za Zlatne Arene natjecat će se 16 filmskih naslova, od kojih pet u programu 'Hrvatskog filma' i 11 u programu 'Manjinskih koprodukcija'.

Arena, INK i Kino Valli

Nakon svečanog otvorenja u subotu 18. srpnja u pulskoj Areni uslijedit će projekcija filma "Mare" Andree Štaka, iz programa 'Manjinske koprodukcije', koji je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu. Priča je to o Mare (Marija Škaričić), koja nikada nije letjela avionom. Živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera i voli svoju obitelj, no ponekad se osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu. Žudeći za promjenom i nepoznatim, ona promatra avione kako lete iznad nje. Kada se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju.

U programu 'Hrvatski film' slijede, redom, "Mater" Jure Pavlovića, "Glas" Ognjena Sviličića, "Ribanje i ribarsko prigovaranje" Milana Trenca, "Ideš? Idem!" Ljube Zdjelarevića i "Tereza37" Danila Šerbedžije.

Program manjinske produkcije u Areni nastavit će filmovi "Otac" Srdana Golubovića i "Bosonogi car" Petera Brosensa, dok će filmovi "Ne zaboravi disati" Martina Turka, "Sin" Ines Tanović, "Korporacija" Mateja Nahtigala, "Grudi" Marije Perović, "Svi protiv svih" Andreja Košaka, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Ja sam Frenk" Metoda Peveca i "Agina kuća" Lendite Zeqiraj biti prikazani u Istarskom narodnom kazalištu.

Na čelu ovogodišnjeg Ocjenjivačkog suda je dobitnica Velike zlatne Arene na prošlogodišnjoj Puli, redateljica Dana Budisavljević, a članovi su producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović te urednica i novinarka Lina Kežić, koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima, odnosno o hrvatskom programu u konkurenciji.

Svjetske premijere

U Areni će se, osim filmova iz natjecateljskog programa, prikazati i dio filmova iz programa 'Kratka Pula'. U ranijem će terminu biti prikazana dva kratka igrana filma, "Slijedi..." Karle Lulić i "Njemački inat" Silve Ćapin, dok će u kasnijem terminu u Areni, nakon natjecateljskog programa, biti prikazana četiri dokumentarna filma, od kojih tri svjetske premijere: "Vergarola - Mine na plaži" u režiji Arsena Oremovića, "Galeb" redatelja Ivana Žikovića i "Berge Istra" redatelja Dražena Majića te "Stepinac - Kardinal i njegova savjest" u režiji Višnje Starešine.

Ostalih 20 dokumentaraca iz 'Kratke Pule' te 21 studentski film bit će prikazani u Kinu Valli, dok će devet kratkih igranih filmova biti prikazano u Istarskom narodnom kazalištu. Cjelokupni program može se pronaći na www.pulafilmfestival.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater