FILM SAMA MENDESA

U RATU GOTOVO POGINUO OD GRANATE, A SADA SLAVI U HOLLYWOODU: Izet Bučo iz Goražda osvojio Oskara s ekipom filma "1917"

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Bosansko-hercegovački mediji slave veliki uspjeh svog sunarodnjaka Izeta Buče, koji je s ekipom filma "1917", redatelja Sama Mendesa, nagrađen Oskarom za najbolje vizualne efekte, fotografiju i zvuk.

Ovu predivnu vijest na Instagramu je prvi podijelio njegov dugogodišnji prijatelj kojem se, kako navodi, osobno javio Izet Bučo da s njim podijeli svoju radost.

- Nisu se nadali da će preživjeti. Rame mu je iskontruisano od šipki, amputirani prsti na rukama, geleri u glavi…Nakon desetina operacija oporavi se, upiše multimedia grafički fakultet. Krene pomalo…Počne raditi u filmskim postprodukcijama, rotoscoping prvo, pa 2D compositing, visual effects. Između ostalog, radio je na filmovima Harry Potter, Robin Hood, Pirati s Kariba, James Bond, X-Men, Maleficient, Nemoguća misija, Kralj lavova, Ad Astra… E pa Izet je sinoć s ekipom s kojom radi dobio Oskara. Best visual effects za film "1917". I eto, meni ovaj dan ništa neće pokvarit, objavio je stanoviti Dragan koji kaže da su on i nagrađeni Izet 20 godina već prijatelji.

Upravo od prijatelja i doznajemo da je Izet Bučo 1994. godine evakuiran UN-ovim helikopterom iz rodnog Goražda, BiH, kao hitan medicinski slučaj, s obzirom da je bio teško ranjen. Tada je imao samo 24 godine. Preko Italije je evakuiran odmah za Veliku Britaniju gdje je stigao napola živ, s teškim tjelesnim ozljedama od pada granate u njegovoj blizini. Srećom, Izet je preživio brojne operacije, školovao se u Velikoj Britaniji, i u Hollywoodu je već odavno cijenjeno ime. Eto, na koncu je i sama njegova životna priča odličan predložak za film, jer mu je granata gotovo odnijela život, a sada mu je jedna teška priča iz užasnog Prvog svjetskog rata donijela jedan ovakav veliki poslovni uspjeh.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom