NAJNOVIJEU ROVINJU OD 8. DO 10. KOLOVOZA

TALIJANSKI FILMSKI FESTIVAL: U znaku redatelja, producenta i scenarista Luce Guadagninija

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Iz filma "Ja sam ljubav"

Projekcije filmova "Ja sam ljubav", "Rasprskavanje" i "Skrivena ljubav" započinju u 21 sat, a prethodit će im čak pet radionica posvećenih ljubiteljima filma

Od 8. do 10. kolovoza u rovinjskom Circolu održat će se prvi dio 18. izdanja Talijanskog filmskog festivala, a koje je podijeljeno u dva dijela te se nastavak održava u rujnu.

Tematska raznolikost radionica

Naime, na ljetnoj terasi rovinjskog Circola od 8. do 10. kolovoza, s početkom u 21 sat upriličit će se projekcije filmova talijanskog redatelja, producenta i scenarista Luce Guadagnina, poznatog po filmovima "Ja sam ljubav", "Rasprskavanje" i "Skrivena ljubav". Film "Ja sam ljubav" na programu je 8. kolovoza, "Rasprskavanje" je 9. kolovoza, a "Skrivena ljubav" 10. kolovoza. Projekcijama filmova prethodit će pet radionica - pisanje scenarija, produkcija i režija, gluma, kinematografija i fotografija. Radionice su posvećene ljubiteljima filma, a polaznicima je osigurana komunikacija s mladim redateljima, scenaristima, glumcima i snimateljima. Uz to, posjetitelji rovinjske Zajednice Talijana "Pino Budicin" imat će prigodu uživati i u izložbi fotoaparata, kamera i svega onoga što je nekada korišteno, kao i onog što se danas koristi u proizvodnji filmova i fotografija na amaterskoj i profesionalnoj razini.

Riječ je dakle o 18. ediciji Talijanskog filmskog festivala, kojeg organizira rovinjska Zajednica Talijana "Pino Budicin" s ciljem kulturnog i edukativnog promoviranja talijanske kinematografije.

- Prema izboru organizatora, prvi dio 18. izdanja Festivala temeljit će se na projekciji triju filmova svjetski poznatog talijanskog redatelja Luce Guadagnina, dok je drugi zakazan za konac rujna kada će se svojim kratkim filmovima predstaviti učenici Srednjih škola grada Rovinja. Cilj je festivala, uz najbolja ostvarenja talijanske kinematografije, predstaviti i dati priliku

mladima da razmjenjuju ideje, mišljenja i iskustva te ih poticati na angažman, predanost i entuzijazam koji je potreban za ovaj, ali i druge kreativne poslove, kaže jedan od organizatora Festivala. Paulo Gentilini.

Kinematografski entuzijasti

Govoreći upravo o ljetnim radionicama, Gentilini je istaknuo da će se odvijati u poslijepodnevnim satima (od 14 do16 i od 17 do 19 sati) te će prethoditi filmskim projekcijama.

- Sve radionice održat će se u poslijepodnevnim satima,

a vodit će ih profesionalci Paolo Gentilini (Gentilini film) redatelj i stručnjak za specijalne efekte, Petra Dugandžić, televizijska i kazališna glumica, Dario Radusin, producent glazbenih spotova i kratkih filmova (Darstu Productions) i Petar Vilović Krajačić, fotograf. Svrha je radionica širenje interesa za jezično i vizualno

pripovijedanje kroz intenzivno i praktično učenje dostupno svim zainteresiranim i kinematografskim entuzijastima.

Radionice su pogodne za sve one koji žele naučiti više o filmu, a posebno o onima koji dijele strast prema vizualnim umjetnostima i kinematografiji, pojasnio je Gentilini, kreativni direktor Festivala, naglasivši i da sudionici radionica ne trebaju imati prethodno znanje niti iskustvo.

FILMSKI PROGRAM

"Io sono l'amore" (Ja sam ljubav); glumci: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini, Alba Rohrwacher, Pippo Delbono, Maria Paiato, Diane Fleri, Waris Ahluwalia, Marisa Berenson, Gabriele Ferzetti. Sadržaj: Eduardo je odlučio imenovati nasljednika svoje goleme industrijske tvrtke. Na sveopće iznenađenje vlast odluči podijeliti između sina Tancredija i unuka Ede koji mašta o otvaranju restorana s prijateljem i talentiranim kuharom Antonijem. U središtu Tancredijeve obitelji njegova je žena Emma (Tilda Swinton), ruska emigrantica koja je prigrlila milansku kulturu. Njezin će se svijet stubokom promijeniti kad se ludo zaljubi u kuhara Antonija i s njim upusti u strastvenu vezu. Film je premijerno prikazan u programu Orizzonti Venecijanskog filmskog festivala, a potom i na

Torontu, Berlinaleu, Sundanceu. 

"A bigger splash" (Rasprskavanje); glumci :Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson. 

Sadržaj: Rock legenda Marianne Lane oporavlja se od operacije glasnica na vulkanskom otočiću Pantelleria s partnerom Paulom. Iznenadni dolazak njezinoga starog kolege Harryja i njegove kćeri Penelope uzrokovat će eksploziju nostalgične ushićenosti od koje se neće biti moguće obraniti. Remake filma "Bazen "Jacquesa Deraya iz 1969. predstavlja senzualno uprizorenje zabave, strasti i rock&rolla koji pod žarkim mediteranskim suncem izmaknu kontroli i razumu.

"Chiamami col tuo nome" (Skrivena ljubav); scenarij: James Ivory; gumci: Armie Hammer, TimothéeChalamet, Michael Stuhlbarg, AmiraCasar, Esther Garrel, VictoireDuBois.

Sadržaj: Ljeto je i rane su 80. Sedamnaestogodišnji Elio praznike namjerava provesti u ugodnom opuštanju u obiteljskoj vili na sjeveru Italije. Plivanje, druženje s prijateljima i upijanje sunca jedini su planovi koje ima, no oni padaju u vodu kada im se na odmoru pridruži zgodni Oliver, student Eliova oca arheologa. Oliverova šarmantna pojava izbacit će ga iz ravnoteže i u njemu probuditi neočekivanu i snažnu privlačnost. Ovaj film o sazrijevanju i prvoj ljubavi treći je dio Guadagninove svojevrsne trilogije o žudnji ("Ja sam ljubav", "Rasprskavanje).


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam