PRODUCTION IN

Radionica dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma: U ČETIRI DANA PAZINSKI KLINCI I MLADI SNIMILI SEDAM FILMOVA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Bio je to vrlo zahtjevan zadatak kako za polaznike, tako i za voditelje radionice, jer je trebalo osmisliti ideju o filmu, razraditi je, snimiti, a onda konačno i montirati

 
 

U samo četiri dana filmske radionice pazinski polaznici radionice animiranog filma i 6. Production In-a ostvarili su zapažene filmske uratke za koje su na promociji održanoj u maloj dvorani Spomen doma zasluženo zaradili glasan pljesak publike.

Bio je to vrlo zahtjevan zadatak kako za polaznike, tako i za voditelje radionice, jer je trebalo osmisliti ideju o filmu, razraditi je, snimiti, a onda konačno i montirati. I sve to u četiri dana. Tako da su rezultati zaista izvrsni, a pritom su polaznici pokazali i vidljiv talent. No, osvrnimo se prvo na voditelje.

Antiutopijski i poetsko-artistički filmovi

"Mozak" čitave operacije bio je producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac, kao i pred dvije i pol godine kada je posljednji put udruga Pulska filmska tvornica sa svojim radionicama gostovala u Pazinu. U njegovoj su voditeljskoj ekipi još bili filmski autor i pedagog Toma Zidić, snimateljica i montažerka Dorotea Cerin, snimatelj i montažer Martin Bastijanić, te filmska autorica i organizatorica Sanda Letonja-Marjanović. Besplatne filmske radionice održavale su se u Društvenom centru Veli Jože (bivša vojarna) od 16. do 19. svibnja, a organiziralo ih je Pučko otvoreno učilište Pazin. Pokrovitelji su bili Istarska županija, Grad Pazin i Hrvatski audiovizualni centar, a partner tvrtka Medvid produkcija.

Production in je intenzivni četverodnevni maraton izrade dokumentarnog ili eksperimentalnog filma namijenjen mladima iznad 15 godina sa ili bez filmskog iskustva, od ideje do realizacije u 36 radnih sati. Radionica se sastoji od tri dijela - razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže.

Pazinski srednjoškolci su realizirali šest filmova. Lucija Dušman i Mia Juraj prikazali su film "Iza scene" koji se bavi umjetničkom fotografijom i "influencerstvom", David Ivić je ponudio eksperimentalni film "Moja filmska ideja", a Matea Paladin "Restoran za dušu" što se odnosi na knjižnicu koju je odlučila počastiti filmskim uratkom. Posebno je bio zanimljiv zreli dokumentarističko-antiutopijski film "Silosi" Matka Jalušića koji je za motiv snimanja odabrao propale i napuštene pazinske silose i vinarski podrum, a publiku je osvježila i poetsko-artistička fantazmagorija Ree Turčinović "For my friend" u kojem je predstavila vlastitu poeziju. Nažalost, publika je zbog problema u montaži ostala uskraćena za film Lucije Klanjac "Susret", međutim, isti će se, kao i ostali prikazani filmovi, kroz neko vrijeme moći pogledati na internetskoj platformi vimeo.

Motivacijski razgovori i lucidne ocjene

Na radionici animiranog filma namijenjenoj osnovnoškolcima sudjelovali su Phaidra de Becker, Natali Bravar, Juraj Brozan, Nina Brozan, David Milohanić i Diana Milohanić koji su realizirali odlični trominutni animirani film "Mići Jožić" koji posjećuje Pazinsku jamu u kojoj se susreće s mnogim nemanima. Radionica animiranog filma namijenjena je bila osnovnoškolcima. Počela je izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici su se upoznali s osnovama animacije te zajednički radili na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga uslijedio je rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici su mogli svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Uslijedilo je snimanje crteža, stop frame animiranje, sinkronizacija, montaža te konačno - projekcija animiranog filma pred publikom.

Na projekciji filma kojoj su, nažalost, uglavnom prisustvovali prijatelji i rodbina sudionika radionice zanimljivi su bili kritički, ali prije svega motivacijski razgovori i lucidne ocjene koje je iza svake projekcije davao novinar Davor Šišović, a zatim je uslijedila diskusija s voditeljem radionice Markom Zdravković-Kunac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter