U POVODU SVJETSKOG DANA AUTORSKIH PRAVA

PULSKA FILMSKA TVORNICA: RIP! Remix Manifesto

| Autor: Mladen RADIĆ
RiP! A Remix Manifesto

RiP! A Remix Manifesto


U povodu Svjetskog dana autorskih prava večeras u 20 sati u klubu u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je dokumentarac iz 2009. "RIP! Remix Manifesto" u kojem kanadski redatelj Brett Gaylor prikazuje zašto je kopiranje i sempliranje sadržaja poželjno, krivično gonjenje downloadera apsurdno i zašto bi Mickey Mouse trebao biti javno dobro, a Metallica možda u krivu.

Sam film je od prvog dana participativan medijski eksperiment, a redatelj Brett Gaylor dijeli svoj sirovi materijal na opensourcecinema.org gdje ga svi mogu remiksirati. Metoda filma kao miksa dopušta svim remiksima da budu njegov sastavni dio.

Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. radi promicanja zaštite intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Na istoj Općoj konferenciji donesena je i odluko o obilježavanju Svjetskoga dana knjige.

Razgovor o filmu, autorskim pravima, Industriji zabave i Kulturi te CopyLEFT konceptu moderirat će pulski kulturolog i umjetnik Igor Zenzerović, a filmska večer će se održati uživo i putem Zooma (https://bit.ly/Aprava, Meeting ID: 873 0813 1344, Passcode: 386025).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini