OD 30. SRPNJA DO 1. KOLOVOZA

MOTOVUN FILM FESTIVAL Radu Jude, majstor rumunjskog novog vala, OVOGODIŠNJI DOBITNIK MAVERICKA

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
Radu Jude (Vera De Kok)

Nisam našao neki osobni filmski stil i siguran sam da ga nikada neću ni naći". Rečenica je to kojom je rumunjski redatelj Radu Jude najbolje opisao svoju svestranost i namjeru da bez planova ostvaruje svoje filmske želje

Majstor rumunjskog novog vala Radu Jude ovogodišnji je dobitnik Mavericka Motovuna.iri Motovun Film Festivala ove godine je godine djelovao u zvučnom sastavu: Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan.

"Nisam našao neki osobni filmski stil i siguran sam da ga nikada neću ni naći". Rečenica je to kojom je rumunjski redatelj Radu Jude najbolje opisao svoju svestranost i namjeru da bez planova ostvaruje svoje filmske želje. Sve to dovelo ga je do titule jednog od najistaknutijih predstavnika cijenjenog rumunjskog filmskog vala. Zbog toga će mu i Motovun Film Festival tijekom predstojećeg izdanja od 30. srpnja do 1. kolovoza uručiti nagradu Maverick, prepoznajući Judea kao autora koji svojom individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širi granice filmskog izričaja.

- Upravo to činio je svakim svojim filmom. Mnogi su kritičari mišljenja kako je rumunjski novi val iznjedrio niz filmskih bisera koji su često nalik jedan drugomu. Radu Jude jedan je, pak, od stilski najraznovrsnijih autora ove uzbudljive kinematografije. Svojim dugometražnim prvijencem "Najsretnija djevojka na svijetu" 2009. dao je sjajan satirični prikaz nezrelog rumunjskog potrošačkog društva. Uslijedila je 2012. nagrađivana crna komedija slobodne forme "Svi u našoj obitelji", naturalistički prikaz istjerivanja pravde na apsurdan način u jednoj obitelji, navedeno je iz motovunskog filmskog festivala.

U Motovunu će ove godine biti prikazan njegov film "Bravo! (Aferim!)" iz 2014. koji kroz formu svojevrsnog balkanskog westerna progovara o bolnoj temi rumunjske prošlosti, tj. o diskriminacijskom odnosu prema Romima u 19. stoljeću. Neugodne prošlosti odnosno pogromom nad Židovima Jude se dotiče i u pretposljednjem filmu, hibridnom mockumentaryju "Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari", snimljenom prije dvije godine. I njegov posljednji, ove godine objavljeni, film "Uppercase Print", prikazan u Berlinu, bavi se prošlošću.

Riječ je o dokudrami o tinejdžeru koji grafitima prosvjeduje protiv režima diktatora Nicolaea Ceaucescua.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater