NA VALKANAMA PRIKAZAN FILM "SVE ŠTO DOLAZI"

KINO KATARINA: Univerzalna filmska priča o sezonskom radu u turizmu na jednom hrvatskom otoku

Katarina Jaklin, istraživačica s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, govorila kako se priča iz filma, a koja propitkuje sezonski rad u turizmu na jednom hrvatskom otoku, može pronaći na čitavoj hrvatskoj obali, pa i u Puli * Arhitektica Tea Truta je ukazivala kako se hrvatska obala sve više mijenja suprotno željama domaćih stanovnika

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Valkane - kino Katarina (snimio: P. GREGOROVIĆ)

Valkane - kino Katarina (snimio: P. GREGOROVIĆ)


Na Valkanama je preksinoć održana prva ovogodišnja filmska projekcija projekta Kino Katarina, a program je okupio 50-ak zainteresiranih. Organizatorica Marta Baradić ponovno je odabrala neobičnu lokaciju koja sublimira kontekst filma koji je prikazala. Naime, u kratkometražnom igranom filmu iz 2021. "Sve što dolazi" je redatelj Mate Ugrin iz Rovinja propitkivao sezonski rad u turizmu na jednom hrvatskom otoku, samoću i izoliranost glavne junakinje. Valkane su odabrane zbog hotela koji se planira graditi u toj uvali te radi podrške građanskoj inicijativi Referendum za Lungomare, koja želi raspisati referendum protiv izgradnje tog hotela.

Nakon prikazivanja filma je Katarina Jaklin, istraživačica s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, govorila kako se priča iz filma može pronaći na čitavoj hrvatskoj obali, pa i u Puli.

- I ovdje radnici rade temeljem usmenog dogovora s poslodavcima u sezonskim poslovima. Takve dogovore često poslodavci ne poštuju tako što radnicima ne plate dogovoreni iznos jer neki poslodavci ne zarade u sezoni onoliko koliko su očekivali. Radnici korektno odrade sezonu angažirajući se puno sati prekovremeno, a na koncu taj svoj dodatni rad ne mogu naplatiti jer se kod sezonskih poslova dogovor ne bazira na pisanim ugovorima, rekla je Jaklin sublimirajući stvarnost u sezonskim poslovima, a što je prikazano i u filmu.

Arhitektica Tea Truta je ukazivala kako se hrvatska obala sve više mijenja suprotno željama domaćih stanovnika.

- Domaći stanovnici su godinama kroz poreze plaćali gradnju i održavanje komunalne infrastrukture za svoja naselja. Sada se ta infrastruktura opterećuje priključcima na brojne turističke objekte koji se grade diljem obale. To znači da se pogoršava i opterećuje čitav sustav koji na mnogim mjestima duž obale nije sposoban apsorbirati povećani ispust otpadnih voda i komunalnog otpada, naglasila je Truta. Dodala je "da bi se to spriječilo nužno je da se građani uključe u procese donošenja prostornih planova i aktivnije sudjeluju pišući primjedbe na te planove tijekom javnih rasprava".

Kino Katarina program je filmskih večeri na otvorenom u sklopu kojeg se u napuštenim i neiskorištenim prostorima prikazuju projekcije filmova. Projekt je oformljen 2016. godine, a prve dvije godine filmske projekcije održavale su se na otoku Sv. Katarina u Pulskom zaljevu, a potom i na drugim mjestima u Puli i okolici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater