PREMINUO U 95. GODINI ŽIVOTA

HOLIVUDSKA ZVIJEZDA SIDNEY POITIER: Glumac, producent, diplomat i humanitarac koji je rušio rasne barijere

| Autor: Katerina VITASOVIĆ
Sidney Poitier

Sidney Poitier


Vijest o smrti holivudskog glumca Sidneya Poitiera potvrdio je Eugene Torchon-Newry, djelatnik Ministarstva vanjskih poslova Bahama, države u kojoj je slavni glumac odrastao, a kao tinejdžer preselio je u New York. Rođen je 20. veljače 1927. u Miamiju na Floridi (SAD), a preminuo 6. siječnja ove godine u Los Angelesu u Kaliforniji.

Holivudske rasne barijere

Većinom je glumio u filmovima s tematikom koja se tiče rase i rasnih odnosa, a svijet će ga pamtiti kao prvog afroameričkog dobitnika Oscara. Dobio ga je za najbolju mušku ulogu u filmskom ostvarenju iz davne 1963. godine "Ljiljani u polju" (Lilies of the field).

Nemjerljiv uspjeh u doba kada diljem Amerike vlada rasizam, a glumac obojene kože i predivnog osmjeha postaje prava filmska zvijezda!

- Dječak koji se preselio s farme rajčica da postane konobar u Sjedinjenim Državama, mladić koji ne samo da je sam naučio čitati i pisati, već je izražavanje riječi, misli i osjećaja učinio središnjim u svojoj karijeri.

Tako ga je predstavio premijer Bahama Philip Davis, govoreći uživo u petak na Facebooku, nakon saznanja o njegovoj smrti. "Cijeli Bahami tuguju", kazao je premijer. Međutim, napomenuo je i da uz tugovanje treba istovremeno i slaviti život velikog Poitiera, bahamsko-američkog glumca, filmskog producenta te velikog diplomata i humanitarca, koji je svojim djelovanjem razbio rasne barijere te raskrčio put drugim afroameričkim talentima prema filmskom svijetu. I zaista, uspio je mijenjati javno mnijenje te bio jedna od najvećih zvijezda u tom razdoblju.

Prvi veliki uspjeh postigao je filmom "Bijeg u lancima" iz 1958. redatelja Stanleyja Kramera. Za ovu ulogu odbjeglog robijaša vezanog lancima za bijelca bio je nominiran za Oscara, međutim zlatni kipić Američke filmske akademije dobiva pet godina kasnije, za najbolju mušku ulogu u filmu "Ljiljani u polju" iz 1963. redatelja Ralpha Nelsona.

Stil, nadarenost i dostojanstvo

Zapaženu ulogu ostvario je i u filmu "Pogodi tko dolazi na večeru" iz 1967., istaknutom filmu o rasizmu tadašnjeg vremena. Tijekom karijere je dobio još mnoštvo priznanja, a među najvažnijima je nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta; ponovno je bio prvi crnac kojemu je dodijeljena takva počast. Uz to, 2002. godine nagrađen je i Oscarom za životno djelo za svoja velika postignuća, stil, nadarenost i dostojanstvo. Kao političkom aktivistu, dodijeljena mu je i prestižna titula Bahamskog viteza i veleposlanika u Japanu.

Bio je dva puta oženjen i imao šestero djece. Svijet i brojne poznate zvijezde opraštaju se od slavnog i hvaljenog Poitiera, čije su karakterizacije na ekranu odražavale važne društvene probleme onog doba

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater