NAJNOVIJEZAGREB

Film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" kandidat za LUX 2019.

| Autor: Hina
Teona Strugar Mitevska

Hrvatska manjinska koprodukcija "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske izabrana je kao jedan od tri finalista za Nagradu LUX 2019. Europskog parlamenta, koja će se dodijeliti krajem studenog.

Radnja filma, nastalog u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, smješten je u istočnu Makedoniju gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca kako bi ih pratila sreća. Ovaj put zaronila je i ugrabila ga prije drugih Petrunija, što je razbjesnilo njene suparnike.

Druga dva finalista su filmovi "Cold Case Hammarskjöld" redatelja Madsa Brüggera (dansko-norveško-švedsko-belgijska koprodukcija) i "The Realm" redatelja Rodriga Sorogoyena (španjolsko-francuska koprodukcija), izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Sva tri filma bit će prevedena na 24 službena jezika Europske unije te će se prikazati u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma kojeg Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa.

Nagrada LUX će jednom od njih biti dodijeljena 27. studenog, a pobjednički film odabiru članovi Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Prije završnog odabira ovih triju naslova, selekcijska komisija festivalskih direktora, distributera, filmskih kritičara, koju imenuje Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, selektirala je 10 filmova koji promiču bogatstvo, raznolikost i izvrsnost europskog filma.

"Među finalistima ponovno se nalazi film kojeg je režirala žena, a koji potiče važnu diskusiju o prisustvu žena u društvenim, političkim i religijskim sferama", stoji u obrazloženju odluke o kandidiranju filma "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" .

Film je svjetsku premijeru imao na Berlinaleu, te je uslijedio njegov festivalski put, na kojem je nedavno dobio i Zlatnu Arenu za najbolju režiju, na Pulskom Filmskom Festivalu. Koproducent iz Hrvatske je Spiritus Movens.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam