DODIJELJENE 73. TELEVIZIJSKE NAGRADE

EMMY: Trijumf "Krune", "Teda Lassa", "Damin gambita" i streaming servisa

Ni Netflix ni AppleTV+ ranije nisu osvojili Emmy za najbolju komediju ili najbolju dramsku seriju, tako da je pobjedom u kategoriji najbolje dramske serije "Kruna" Netflixu kao streaming servisu je dodijeljena najveća nagrada do sada (iako su serije sa streaming servisa već osvajale nagrade za najbolje), kao i Apple TV+ na kojem se prikazuje "Ted Lasso" koja je osvojila nagradu za najbolju humorističnu seriju

| Autor: Mladen RADIĆ / Hina
Olivia Colman u seriji "Kruna" (Foto: netflix.com)

Olivia Colman u seriji "Kruna" (Foto: netflix.com)


Drama "Kruna" i komedija "Ted Lasso" trijumfirale su na 73. dodjeli televizijskih nagrada Emmy održanoj u Los Angelesu, dok je "Damin gambit" proglašena najboljom ograničenom serijom.

Ni Netflix ni AppleTV+ ranije nisu osvojili Emmy za najbolju komediju ili najbolju dramsku seriju, tako da je pobjedom u kategoriji najbolje dramske serije "Kruna" Netflixu kao streaming servisu je dodijeljena najveća nagrada do sada (iako su serije sa streaming servisa već osvajale nagrade za najbolje), kao i Apple TV+ na kojem se prikazuje "Ted Lasso" koja je osvojila nagradu za najbolju humorističnu seriju.

Netfilx nadmašio konkurente

Netflix je s ukupno 44 nagrade osvojene na preksinoćnoj dodjeli nadmašio najveće konkurente HBO i njegov HBO Max, a osim "Krune" u njegovoj produkciji je i hvaljeni "Damin gambit". To znači i da je ovo bila prva dodjela na kojoj je Netflix osvojio više Emmyja nego HBO koji je dominirao godinama. Treći po broju nagrada je Disney+ dok je Apple TV osvojio 10.

Kada se pak gleda na serije, izjednačeno najuspješnije su bile "Kruna" i "Damin gambit" s po 11 osvojenih nagrada, a s osam nagrada slijedi ih satirični show "Saturday Night Live".

Olivia Colman i Josh O'Connor koji su u "Kruni" glumili kraljicu Elizabetu i princa Charlesa, u raskošnoj sagi o britanskoj kraljevskoj obitelji proglašeni su najboljim dramskim glumcem i glumicom. Nakon sezone koja se fokusirala na nesretan brak princa Charlesa i princeze Diane, "Kruna" je donijela i pobjede za sporedne glumce Gillian Anderson, kao bivše britanske premijerke Margaret Thatcher i Tobiasa Menziesa kao pokojnog princa Philipa, ali i za tekst i režiju.

Mare of Easttown

Kate Winslet proglašena je najboljom glumicom za ulogu u ograničenoj seriji "Mare of Easttown", dok je Ewan McGregor pobijedio s ulogom modnog dizajnera u miniseriji "Halston".

Jason Sudeikis, zvijezda i sukreator filma "Ted Lasso", proglašen je najboljim glumcem u komediji, a Hannah Waddingham i Bretta Goldsteina najboljim sporednim ulogama. Jean Smart doživjela je ovacije kada je proglašena najboljom komičnom glumicom u seriji "Hacks", koja govori o stand-up komičarki.

Zabrinutost zbog Delta varijante koronavirusa natjerala je nedjeljnu ceremoniju da se preseli u šator u centru Los Angelesa, sa smanjenim popisom gostiju i obveznim cijepljenjem i testiranjem.

Dodjelu je vodio američki komičar Cedric the Entertainer, a odana je i počast pokojnim televizijskim zvijezdama kao što su Larry King, Michael Apted, Alex Trebek, Helen McCrory, Jessica Walter, Cicely Tyson i nedavno preminul Michael K. Williams.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater