NAJNOVIJEČETIRI FILMSKA DANA U TRI KINA

BUZZ@TEEN: Prokušani recept filmova za djecu i mlade te motovunskih pretpremijera za odrasle

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Po provjerenom filmskom receptu Buzz@teen održat će se od 18. od 21. srpnja i donijeti osam projekcija festivalskih filmova za djecu i mlade te četiri motovunske pretpremijere. U četiri dana prikazat će se ukupno 12 filmova. Organizaciju festivala potpisuju Motovun Film Festival i Grad Buzet

Motovun Film Festival sedmi put za redom razapet će platna na susjednom brdu, onom u Buzetu te predstaviti neke od najboljih ovosezonskih europskih dječjih naslova, ali i motovunske pretpremijere za odrasle. Po provjerenom filmskom receptu Buzz@teen održat će se od 18. od 21. srpnja i donijeti osam projekcija festivalskih filmova za djecu i mlade te četiri motovunske pretpremijere. U četiri dana prikazat će se ukupno 12 filmova. Organizaciju festivala potpisuju Motovun Film Festival i Grad Buzet, a filmski program na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili su direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković te gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

U starogradskoj jezgri

Koncept je isti kao i prethodnih godina. Filmovi će se prikazivati u buzetskoj starogradskoj jezgri na tri različite lokacije u starogradskoj jezgri - Kinu Muzej, Kapetanovom kinu i Kinu Pjacalet.

- Ideja je da malenim gledateljima otvorimo vidike i dočaramo im da postoje filmovi koji ne nastaju samo u Americi i Dalekom istoku, nego da i Europa proizvodi puno lijepih i zanimljivih dječjih filmova. Ove godine imamo filmove od Skandinavije, preko Poljske do Hrvatske iz koje dolazi premijera prvog hrvatskog kratkog SF-a za djecu "Hangar 8" redatelja Ratimira Rakuljića. Na programu su dva filma koji se bave mladim hakerima. Uz "Hangar 8" tu je i danski film "Haker" redatelja Poula Berga. Htjeli smo također novim generacijama prikazati nešto što su voljeli njihovi roditelji, a to je "Profesor Baltazar", kaže Mirković.

Apsolutni favorit dječje publike, nizozemski film "Moje neobično ljeto s Tess", stiže s posebnim priznanjem festivala u Berlinu te nagradama na festivalima u New Yorku, češkom Zlinu i zagrebačkom KinoKino festivalu. Švedski film "Sune i Sune" problematizira ljubomoru među prijateljima, a njemačko-luksemburški film "Nevidljiva Sue" govori o djevojčici koja je u stanju postati nevidljivom. Film "Jako, jako daleko" kroz priču dječaka Bena koji voli nogomet i svoju svakodnevnicu, pomaže shvatiti one koji su zbog loših životnih uvjeta morali preseliti.

Poljsko-latvijski animirani film "Jakob, Mimi i brbljavi psi" podsjeća koliko je važno misliti o gradovima i braniti njihove parkove i zelene površine. Za najmlađe na programu su norveški crtić "Farma domaćih životinja" o kravici koja želi biti popularna, njemački kratki film "Ribica" te dvije epizode "Profesora Baltazara".

Kao i prethodnih godina, o najboljem filmu u programu odlučiti će mladi žiri.

Program u Buzetu donosi i četiri motovunske pretpremijere za odrasle.

- Festival otvaramo jednim poljskim filmom, jer ove godine imamo fokus na Poljsku. U terminu od 21.15 sati bit će prikazana poljska romantična komedija "Juliusz", koja je obarala rekorde na kino blagajnama te američka komedija "Podržite djevojke", redatelj je počasni gost Amerikanac Andrew Bujalski, koja pronicljivo govori o ženama u muškom svijetu. S odličnim kritikama iz Slovačke dolazi "Nek bude svjetlost" napeta drama koja se bavi ksenofobijom i nacionalizmom u istočnoj Europi. Posljednjeg dana festivala posjetitelje će zasigurno obradovati sjajna kanadska komedija "Djevojka mog brata". Od četiri filma u tom programu tri su komedije što je ujedno i naš pokušaj da u Buzetu napravimo bitan presjek svega što ove godine imamo u programu motovunskog festa, rekao je Mirković.

Kvalitetan ljetni program

- Buzet je kroz Buzz@teen film fest bio pilot projekt koncepcije koja je u međuvremenu zaživjela na sličan način u drugim gradovima, mislim na gostujuće projekcije filmova MFF-a, a koja prije svega doprinosi razvoju filmske kulture i filmske publike i u manjim sredinama. Sve to u cilju da i kroz tzv. sedmu umjetnost prije svega djeci, mladima, a onda i svim sugrađanima ponudimo jedan kvalitetan ljetni program, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Projekcije za najmlađe u 18 sati u kinu Muzej su besplatne, dok se ulaznice za večernje projekcije u Kapetanovom kinu koje počinju u 21 sat te na Pjacaletu u 21.15 sati, mogu kupiti u uredu Turističke zajednice Grada Buzeta svakog dana od 19 sati. Za posjetitelje je predviđen i besplatan festivalski prijevoz od Fontane do starog grada.

Radionica za djecu

Osim filmskog programa, u suradnji s riječkim Art kinom Croatia i dječjim festivalom Tobogan održat će se radionica tijekom koje će mladi učiti izraditi cameru obscuru, preteču svih uređaja za snimanje te se upoznati s osnovnim principima fotografije i projekcije slike.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam