JEDINI IZ HRVATSKE

ALL AMERICAN HIGH SCHOOL FILM FESTIVAL: Dva video uratka rovinjskih srednjoškolaca prošli strogu selekciju na najvećem festivalu studentskog filma na svijetu

| Autor: Aleta BRATTONI
Vrijedni rovinjski srednjoškolci

Festival se održava svakog listopada u New Yorku, dok će se ove godine događaj, koji dijeli više od 400.000 nagrada i stipendija, "preseliti" online

Dva video-uratka Talijanske srednje škole Rovinj osvanula su među odabranim radovima na stranicama All American High School Film Festivala. Radi se o najvećem festivalu studentskog filma na svijetu, namijenjenog promociji i osnaživanju budućnosti filma. Održava se svakog listopada u New Yorku, dok će se ove godine događaj, koji dijeli više od 400.000 nagrada i stipendija, "preseliti" online.

Glazbeni laboratorij

Inače, objavljena selekcija radova, među kojima se nalaze i dva rovinjskih srednjoškolaca, predstavlja stotinjak radova od oko 2.500 prijavljenih, koji su prošli stroge kriterije stručnog i priznatog žirija. Među njima su se ovih godina pronašli Kristen Stewart, John Oliver, Brittany Snow, John Legend, Ed Burns, Dylan McDermott, Eli Roth, Alysia Reiner, Toni Meyers, Henry Winkler, Andrew Jenks i brojni drugi.

Vrijedni učenici rovinjske Talijanske srednje škole plasirali su se među odabranima svojim video-uracima "Can't Be Happy Again" i "Enough", oba nastala kao plod dvaju kreativnih laboratorija.

Naime, od početka ove školske godine ova je uvijek inovativna škola otvorila glazbeni laboratorij i laboratorij vizualnih umjetnosti.

- Ideja iza tih dvaju laboratorija jest da se učenici mogu izraziti na kreativan način, bilo glazbenim putem ili pak videom, naveo je Tomislav Bišić-Pauletić, voditelj glazbenog laboratorija ove škole u kojemu sudjeluje desetak učenika.

Video "Can't Be Happy Again" nastao je iz pjesme Leonarda Piccinellija, skladatelja melodije, ali i njezinog tekstopisca. Uz pomoć skupine i pod nadzorom voditelja, inače profesionalnog glazbenika, melodija je obrađena. Za pjesmu je snimljen i pripadajući video zahvaljujući studiju Glazbenog laboratorija Rovinj. Na ovoj su pjesmi surađivali Leonardo Piccinelli, Chiara Rocco, Nathan Berto, Iris Bolšec, Kiara Maurović, Korana Hamer i Giovanni Battista Uggieri Michelini.

Jedini iz Hrvatske

- Kada smo započeli s laboratorijem vizualnih umjetnosti, dosta smo se opredijelili upravo za video-umjetnost. Radimo sve za potrebe škole, primjerice promotivne videe, ali smo snimili i video spot, govori Luka Nreka, voditelj laboratorija vizualnih umjetnosti.

Video uradak "Enough", na kojemu su radili Rei Aleksander Ivanov, Max Marić i Thomas Mišković, osim što je prošao ovu selekciju, podsjećamo, proglašen je najboljim video uratkom na natjecanju pod nazivom "Kreiraj, drogu ne diraj!" u sklopu kampanje Bježi/Via.

- Prijava na ovaj festival u Americi nije nas ništa koštala pa smo odlučili poslati dva video-uratka. Nismo vjerovali da ćemo uopće proći selekciju uz toliko brojnu konkurenciju i mnogo kategorija, ali nam je to ipak pošlo za rukom u kategoriji glazbenih videa, veli Nreka.

Spomenimo također kako među odabranim radovima ovi srednjoškolci jedini predstavljaju Hrvatsku među zemljama iz cijeloga svijeta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater