U KINIMA

Novi sci-fi triler "T.I.M.": Njegova inteligencija je umjetna, ali opasnost je stvarna

| Autor: Ervin Pavleković
(Foto: Igor Emmerich)

(Foto: Igor Emmerich)


Iako je umjetna inteligencija već tema koja se integrirala u tkivo naše svakodnevice, još uvijek je u povojima, a razne problematizacije i tematizacije tek su, možemo to tako reći, započele. U relativno kratkom razdoblju pojavljuju se tako dva naslova, jedan je došao otprilike pred mjesec dana, a drugi je upravo stigao, koji na neki način propituju umjetnu inteligenciju.

Jedan od tih, znastvenofantastični film »Kreator« koji je još uvijek u kinima, distopijski obrađuje tu temu, problematizirajući umjetnu inteligenciju kao dio svakodnevnih života koja postaje glavni negativac rušilačkih poriva. Drugi film koji je u kinima od 16. studenog, »T.I.M.«, znanstveno fantastični triler, prvijenac britanskog redatelja, glumca i pisca Spencera Browna, također tematizira umjetnu inteligenciju i njezinu prisutnost u svakodnevici.

Kako Cinestarova najava filma kaže, »preselivši se na selo kako bi zajedno proveli kvalitetno vrijeme, Abi i Paul dijele svoju najsuvremeniju pametnu kuću s tehnološki integriranim poslužiteljem. T.I.M., humanoidni AI, dar je Abinog šefa u Integrate Roboticsu dok ona počinje raditi kao voditeljica odjela za protetiku.

Ne samo da T.I.M. kuha i čisti, priprema savršenu kupku, daje rajske masaže stopala i nudi besprijekorne komplimente ili besprijekorne riječi utjehe – sve vještine zbog kojih se Paulu diže kosa na glavi kad počinje sumnjati da T.I.M. je možda previše usredotočen na ispunjavanje svake Abine potrebe.

Je li to paranoja s Paulove strane dok se bori pronaći posao i ponovno zadobiti Abino povjerenje nakon prošle nevjere? Ili T.I.M. stvarno postaje opsjednut Abi, koristeći svoju golemu inteligenciju da uzurpira Paulovo mjesto u domu? A ako je ovo drugo, koliko je daleko T.I.M. voljan ići?«.

Redatelj filma je Spencer Brown koji, uz Saru Govett, supotpisuje i scenarij za film, producenti filma su Matthew James Wilkinson i Patrick Tolan, fotografiju/kameru potpisuje Dave Miller, a glazbu Walter Mail. U glavnim su ulogama Georgina Campbell, Eamon Farren te Mark Rowley. Film je u kinima diljem zemlje od 16. studenog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater