Liburnia Film Festival i Kino Katarina

Filmovi "Tvornice radnicima" i "Uljanik" u prostoru brodogradilišta Uljanik

| Autor: Mladen Radić
Iz filma "Tvornice radnicima"

Iz filma "Tvornice radnicima"


Udruga LFF i Kino Katarina u petak navečer u prostorima brodogradilišta Uljanik prikazat će dva dokumentarna filma i to "Tvornice radnicima" i "Uljanik". Radi se o pobjedničkima filmova Liburnia Film Festivala - Liburnia uplovljava - i Kina Katarina - gerilsko pop-up feminističko kino s programom na obalama pulskog zaljeva i drugim značajnim zaboravljenim lokacijama.

Kratkometražni "Uljanik" autora Dejana Štifanića prati nekoliko dana ljeta 2021. kada je Uljanik, drugi put u svojoj povijesti, u potpunosti prestao s proizvodnjom. Marko Grbac Knapić i Štifanić tri su dana i tri noći tog ljeta imali slobodan pristup svim dijelovima brodogradilišta. Ideja vodilja bila je zvukovno, fotografski i videom zabilježiti stanje zatečenog prostora. Treći dio ove priče je fotografska izložba koja će biti predstavljena u rujnu ove godine.

Ulaz u brodogradilište je na porti preko puta Zavoda za zapošljavanje. Ulaz je slobodan, okupljanje počinje od 20.30, a projekcije kreću u 21 sat.

"Tvornice radnicima" redatelja Srđana Kovačevića, pored ostalih nagrada i nagrađen za najbolji film 19. Liburnia Film Festivala, polazi od okupacije Tvornice alatnih strojeva ITAS u Ivancu 2005. godine od strane njenih radnika, okupacije koja se isprva pokazuje kao jedinstveni primjer radničkog preuzimanja u postsocijalističkoj Europi. No, deset godina nakon revolucionarne prekretnice, pobunjeni radnici nalaze se pred izazovom kako se spasiti od rastućeg kapitalističkog utjecaja i spriječiti gašenje proizvodnje. Prateći priču iznutra, Kovačević ulazi u kovitlajući radnički otpor kojim pokušavaju održati viziju kolektiva na životu, postavljajući u središte izvorno pitanje: može li ideja "tvornice radnicima" opstati ili je to još jedan utopijski san? 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter