Arena i grad spremni za otvorenje 70. Pulskog filmskog festivala

"Hotel Pula" u subotu otvara filmske projekcije pod zvijezdama

| Autor: Vanesa Begić
Pula u znaku jubilarnog festivala (Snimio Duško Marušić Čiči)

Pula u znaku jubilarnog festivala (Snimio Duško Marušić Čiči)


Svečano otvorenje jubilarnog, 70. Pulskog filmskog festivala počinje u subotu u Areni u 21.30 sati. Prijenos na Prvom programu HRT-a počinje u 21.40 sati. Veliki interes vlada za otvorenje festivala, prodaja karata ide jako dobro za cijeli festival, a posebno za prvu večer.

Svjetlosni show na otvorenju

Neće biti vatrometa, nego jedan posve novi svjetlosni show, himnu će pjevati poznata kantautorica Elis Lovrić, bit će prikazane video-priče festivalskih uspomena, odnosno prikaz kako su se Puljani i festival voljeli kroz godine i kako se još uvijek vole - jer ove godine publika ima sasvim posebno mjesto u festivalu svojim pričama, uspomenama, sjećanjima. Vespazijanov amfiteatar bio je mjesto sklapanja novih prijateljstva, zaljubljivanja, susreta, svjedokom društvenih i drugih promjena kroz sedam desetljeća.

Tko će otvoriti sam festival - to je iznenađenje. Voditeljica programa je Ida Prester, a režiser Puležan Patrik Lazić, koji je od nekadašnjeg polaznika Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta napravio značajnu karijeru.

Iz filma "Hotel Pula" (Snimio Hassan Abdelghani)Iz filma "Hotel Pula" (Snimio Hassan Abdelghani)

Nakon otvorenja bit će prikazan film pulskog redatelja Andreja Korovljeva »Hotel Pula« s Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama, koji se željno iščekuje jer donosi jednu sasvim posebnu pulsku priču. Tri pulska režisera prikazat će svoje filmove na ovogodišnjoj Puli, u konkurenciji su već spomenuti Korovljev s filmom »Hotel Pula« i Filip Heraković s »Pelikanom« koji je već i prije pulskog festivala osvojio nagrade, a posljednje večeri, nakon dodjele nagrada, bit će prikazan film pulskog filmaša, filmskog kritičara i profesora Elvisa Lenića »Brod« kao hommage Uljaniku.

Nakon svečanog otvorenja, u subotu od 22 sata će uslijediti nastupi bendova Freaktion na Portarati te Los Ekekos na Forumu.

- Sedamdeseta Pula prilika je da se vratimo užitku zajedničkog gledanja filmova koji nam je bio znatno uskraćen proteklih godina. Veselimo se ponovo prepunoj Areni, imamo sjajan program raznovrsnih filmova i pozivam publiku da ih podrži, gleda i komentira zajedno s filmašima na projekcijama u Areni, Istarskom narodnom kazalištu i Kinu Valli, izjavio je umjetnički ravnatelj Festivala Danijel Pek.

Kandidati za Zlatnu Arenu

Za Zlatne Arene u programu Hrvatski film natječe se sedam premijernih naslova »Hotel Pula« (r. Andrej Korovljev), »Escort« (r. Lukas Nola), »Samo kad se smijem« (r. Vanja Juranić), ‘Sedmo nebo’ (r. Jasna Nanut), »Smrt djevojčice sa žigicama« (r. Goran Kulenović), »Pamtim samo sretne dane« (r. Nevio Marasović). Premijeru ima i dokumentarni film »Brod« (izvan konkurencije) Puležana Elvisa Lenića. Najmlađi će uživati uz dječje filmske hitove »Cvrčak i mravica« (r. Luka Rukavina) i »Dnevnik Pauline P.« (r. Neven Hitrec). Tu su i dokumentarac »Veće od traume« (r. Vedrana Pribačić) te igrani filmovi »Garbura« (r. Josip Žuvan), »Pelikan« (r. Filip Heraković), »Sigurno mjesto« (r. Juraj Lerotić) i ‘Tragovi’ (r. Dubravka Turić), koji su bili u kinima.

Sedam se naslova ove godine natječe u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije: »Bazen beskraja«, horor/triler Brandona Cronenberga s Alexanderom Skarsgardom i Mijom Goth, drame »Čovjek bez krivnje« Ivana Gergoleta te »Majka« Zornitse Sophije, za koju je redateljica nadahnuće pronašla u stvarnoj priči. Nadalje, tu su i dokumentarni film Mile Turajlić »Dosje Labudović: Nesvrstani« o Titovom osobnom snimatelju, potom crnohumorna drama »Da li ste vidjeli ovu ženu?« Dušana Zorića i Matije Gluščevića s Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi i dramedija Teone Strugar Mitevske »Najsretniji čovjek na svijetu« s Jelenom Kordić Kuret te film za djecu i mlade »Morska iskra« redatelja Domiena Huyghea. Razgovori s filmskim ekipama bit će nakon projekcija u kinu.

O Zlatnim Arenama odlučuje peteročlani žiri u kojemu su direktorica fotografije i snimateljica Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentica Maja Popović Milojević, dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić te redateljica Snježana Tribuson.

Pismo DOP Produkcije

Iz DOP Produkcije našoj je redakciji pristiglo pismo čiji su se potpisnici Ana Petrak (asistent promocije i produkcije), Lana Petrović (asistent promocije i produkcije), Domagoj Knežević (montažer, kamera, tehnika), Darko Kan Pauković (kamera, ton, tehnika), Darko Ivankić (tehnika, logistika), Monika Nožinić (izvršna produkcija), Anđelo Jurkas (autor/producent) obratili organizaciji Pula Film Festivala 2023 i Ministarstvu kulture i medija RH s namjerom zaštite domaće nezavisne kinematografije od, kako navode »neprofesionalnog djelovanja pojedinaca uslijed diskvalifikacijskog rada selektora koji svojim radom u neravnopravan položaj stavlja male i nezavisne produkcije koje čine također bitan dio domaće filmske proizvodnje«.

»Adresirani ste kako biste bili upoznati s načinom djelovanja i tretmanom hrvatske nezavisne filmske produkcije od selektora i izbornika ovogodišnjeg Pula Film Festivala 2023 te kao sufinancijeri i pokrovitelji Pula Film Festivala 2023, apeliramo na reguliranje profesionalizma među ljudima koji ‘koncentriraju poziciju moći’ unutar odnosnog festivala i koji bez odgovornosti svojim subjektivnim stavovima mogu utjecati na neravnopravan položaj malih produkcija unutar nacionalne godišnje produkcije te na neravnopravan položaj u tržišnoj utakmici koji nam je Ustavom RH i postojećim odnosnim zakonima zagarantiran«, vele, između ostalog, u svome podužem pismu.

Hit naslovi PoPularne Pule

PoPularna Pula, popratni filmski program 70. Pule, u drugom terminu u Areni donosi hit naslove. Među njima su »Oppenheimer« Christophera Nolana, kojemu će to biti hrvatska premijera, »Barbie« Grete Gerwig, »Asteroid City« Wesa Andersona, ali i klasik oskarovca Dušana Vukotića iz 1981., te SF poslastica »Gosti iz galaksije«. Popratni program Vremeplov u 18 sati u Kinu Valli donosi premijere restauracija klasičnih naslova, poput »Događaja« Vatroslava Mimice i kultnog filma strave »Leptirica« Đorđa Kadijevića. U međunarodnom programu Greater Adria je među ostalim, novi film Penelope Cruz ‘Beskrajna ljubav’, u režiji Emanuelea Crialesea i ‘Pored tebe’, novi triler Stevana Filipovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini