ZAGREB

A1 Hrvatska ulaže 16,2 milijuna kuna u smanjenje utjecaja na klimu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


A1 Hrvatska ulaže nešto više od 16,2 milijuna kuna u smanjene utjecaja na klimu ugradnjom 120 sunčanih elektrana i 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama, a 55 posto te investicije financira se iz LIFE programa EU-a, rečeno je u srijedu na konferenciji za medije te telekomunikacijske tvrtke.

Riječ je o ulaganju u smanjenje utjecaja na klimu, a za spomenutu investiciju A1 Hrvatska je potpisala i sporazum s Europskom komisijom oko LIFE programa, koji je instrument EU-a za financiranje aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime.

Projektom "LIFE4GREEN Broadband" povećat će se energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u komunikacijskim mrežama kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, među kojima je ugljični dioksid (CO2) najzastupljeniji s udjelom od 81 posto.

"Implementacijom solarnih ploča i tzv. free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone", kazao je na konferenciji glavni direktor za tehniku i IT u toj kompaniji Tomislav Makar.

Dodao je da je prelaskom na zelenu energiju iz HEP-ovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja, prema kojemu cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. mora biti ugljično neutralna.

"Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. i ostvarenju ciljeva Green Deala EU-a. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i uz minimalan utjecaj na okoliš, što već i radimo", poručio je Makar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of