KUĆNE BILJKE

Ne uspijevate održati ni jednu biljku? Upoznajte zračne biljke i potpuno se oduševite lakoćom održavanja

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Zračne biljke sve su popularniji dodatak uređenju interijera. Do sada je poznato oko 650 sorti tih biljaka, a u kojem god izdanju dolaze, divne su i dojmljive. Bez obzira je li sorta dlakava, šiljasta, zaobljena ili ima dugačko lišće koje liči na konjski rep, neodoljive su.

Nazivaju se još i Tillandsias i epifiti su. To znači da u prirodi biljke rastu na drugim biljkama - na primjer, držeći se za krošnje drveća, umjesto da se ukorijene u zemlju. Zračne biljke će rasti na grmlju ili stijenama. Ostali epifiti uključuju orhideje (koje rastu na tropskim stablima) i mnoge vrste paprati, piše Novi list.

Bez obzira jeste li profesionalac kad su u pitanju ove male ljepotice ili početnik koji o njima uči prvi put, važno je znati koliko im je vode potrebno, ali i da ih trebate dobro osušiti kako se na njihovim listovima ne bi stvorila plijesanj.

Ove biljke ne traže mnogo pažnje i brige pa su savršeni mali suputnici za dom, posao ili školu. Zahtijevaju vrlo malo održavanja i lijepi su zeleni dodatak u prostoru bez obzira na godišnje doba. Kad prvi put u svoj dom primite zračnu biljku, trebate je natopiti 15 minuta, a zatim ostaviti da se potpuno osuši. Lagano protresite naopako da osigurate da među lišćima nema ostataka vode. Čim je potpuno suha, biljku možete jednostavno prebaciti i smjestiti je u njen novi dom, piše Novi list.

Kako njegovati zračnu biljku?

Potrebno ju je zalijevati u skladu s vremenskim prilikama. Mažite i natapajte češće ako je vruće i suho, a rjeđe kada je hladno, tamno ili vlažno. Veće sorte vole više vode, a manje sorte divno djeluju uz dobro temeljito špricanje.

Općenito, najbolji način da se brinete o njima je 15 minuta namakanja jednom tjedno. Ljeta su malo suša, pa ih je tada potrebno tretirati vodom jednom tjedno oko 30 minuta. I jednom svaki drugi tjedan po 30 minuta u zimskom vremenu.

Ne smiju se nalaziti u tlu, a vole jarko, neizravno sunčevo ili umjetno svjetlo i zahtijevaju dobru cirkulaciju zraka. Njihovo korijenje postoji samo radi usidrenja dok rastu, ali ih nije potrebno održavati i mogu se obrezati čistim, oštrim škarama bez štete za biljku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum