NE MOŽETE SE RIJEŠITI PLIJESNI? Mali paketići, koje svi bacamo, savršeni su za zadržavanje vlage iz doma

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


 Riječ je o paketiću silika gela koji su svi nekad pronašli u kutiji s novim cipelama, paketu odjeće i drugim tek kupljenim stvarima...

Nakupine plijesni mogu biti ozbiljna prijetnja našem zdravlju, posebno onima sa zdravstvenim problemima poput ekcema ili astme, a premda je se često teško riješiti; postoji jedna stvar koju većina nas baca, a koja u tome može pomoći, prenosi Večernji list

Riječ je o paketiću silika gela koji su svi nekad pronašli u kutiji s novim cipelama, paketu odjeće i drugim tek kupljenim stvarima, a koji su dizajnirani tako da sprječavaju da vlaga ošteti proizvod, što ih čini savršenima i za zadržavanje vlage u domu.

Jedan od načina na koji ih možete upotrijebiti, kažu Instagram korisnici na računu Which?, je da ga stavite na prozorsku dasku ili u kupaonicu, da uhvati dio kondenzacije. Također, pišu, male paketiće možete držati u torbi za teretanu ili vlažim tenisicama kako biste im vratili svježinu, pa čak i u blizinu kutije za alata kako biste spriječili razvoj hrđe. S njima možete zaštiti i kozmetiku; tako da jedan paketić ubacite u neseser što će spriječiti pretjerano sušenje proizvoda na bazi pudera; a na isti način zaštite i kutiju sa starim fotografijama, prenosi Večernji list

 Budući da bakterije uglavnom najviše vole vlažni okoliš, ovi će maleni paketići uklanjanjem vlage spriječiti njihovo nakupljanje, a s tim će spriječiti i razvoj neugodnih mirisa (npr. u torbi sa sportskom opremom ili tenisicama)... Vrećice sa silika-gelom koje još ne namjeravate koristiti držite u spremnicima koji ne propuštaju zrak i obavezno ih čuvajte dalje od djece i kućnih ljubimaca koji ih mogu progutati jer su u tom slučaju otrovne.

Druga rješenja za plijesan koja možete sami napraviti Eterično ulje čajevca – 20 ili više kapi ubacite u 200 ml vode u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte zahvaćeno područje i ostavite da se osuši. Eterično ulje eukaliptusa – isti postupak kao s uljem čajevca Alkoholni ili jabučni ocat – pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4 i tretirajte područje, pa ostavite da se osuši. Ponovite nekoliko puta.

Kamena sol – ta je sol nešto je više obrađena od kuhinjske soli i dobro privlači vlagu. S bušilicom izbušite nekoliko rupa na plastičnoj kanti pa je stavite u drugu kantu. Uspite sol i ostavite kante u prostorijama u kojima želite smanjiti vlagu; kad se na dnu kante bez rupa skupi voda, prospite ju i promijenite sol.

Soda bikarbona - napravite pastu od mješavine sode bikarbone i octa (ili pola-pola octa i vode). Koristite alkoholni ocat ukoliko vam miris jabučnog octa ne odgovara ili ne želite da se odviše zadržava u prostorijama jer alkoholni nema miris. Pastu nanesite na zidove zahvaćene s plijesni i ostavite da se osuši. Ne brinite ako se mješavina zapjeni, to je normalna reakcija kiselog octa i lužnate sode bikarbone. Smjesu nakon sušenja sastružite i ponavljajte postupak dok ne uklonite problem, piše Mirror.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini