BACITE IH!

Od brašna do praška za pecivo: 16 namirnica koje vjerojatno predugo čuvate u smočnici

| Autor: Sanda Milanković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Vjerojatno je da mnoge namirnice koje pohranjujete u svoju smočnicu imaju iznenađujući rok trajanja od nekoliko mjeseci (ili čak godina).

Ali, samo zato što proizvodu još nije istekao rok trajanja ne znači da je u idealnom stanju za konzumaciju.

Iako već znate da namirnice kojima je istekao rok trajanja, poput mlijeka i sira, ne biste trebali jesti, ne bi bilo iznenađenje da uopće niste razmislili o hrani u svojoj smočnici.

Možda bi bilo vrijedno još jednom provjeriti stvari koje na vašim policama provode vječnost i razmisliti o njihovom uklanjanju.

Kvinoja

Rok trajanja cjelovitih žitarica kao što je kvinoja uvelike ovisi o njihovom sadržaju masti. Toplina, zrak i vlaga tri su glavna neprijatelja cjelovitih žitarica jer mogu negativno utjecati na njihova zdrava ulja, što zauzvrat može uzrokovati da vam žitarice užegnu dok stoje u smočnici.

“Žitarice bi uvijek trebale mirisati blago slatko ili uopće ne bi trebale imati arome”, navodi Vijeće za cjelovite žitarice. “Ako osjetite pljesniv ili uljast miris, žitarice su prošle svoje vrijeme konzumacije.”

Kurkuma

Vaši omiljeni mljeveni začini poput kurkume, paprike i muškatnog oraščića obično gube snagu nakon otprilike dvije do tri godine. Jedenje starih začina nije štetno za vaše zdravlje, ali oni više neće dodati okus vašim receptima. Provedite brzi test mirisanja i okusa kako biste utvrdili je li vaš začin još svjež.

Prašak za pecivo

Ista pravila za mljevene začine vrijede i za sastojke za pečenje. Vrećice praška za pecivo i sode bikarbone s vremenom će izgubiti snagu dizanja, što za vas znači tužan i ravan kolač.

Možete testirati njihovu moć dizanja pomoću jednostavnog znanstvenog eksperimenta u vašoj kuhinji: pomiješajte sodu bikarbonu s octom i prašak za pecivo s vrućom vodom. Ako se pjene i stvaraju mjehuriće, to znači da su sastojci još dovoljno svježi za pečenje.

Foto: Pexels

Graham krekeri

Otvorenu vrećicu graham krekera uvijek trebate staviti u hermetički zatvorenu posudu kako biste spriječili prodiranje vlage jer nitko ne voli raditi cheesecake s ustajalim graham krekerima. Međutim, i neotvorena kutija graham krekera još uvijek može biti ustajala! Prema foodsafety.gov, graham krekeri će obično ostati svježi u vašoj smočnici do devet mjeseci.

Orašasti plodovi i sjemenke

Poželjet ćete jesti orašaste plodove bez ljuske poput badema ili kikirikija u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. “Orašasti plodovi i sjemenke obično sadrže veliku količinu ulja i to će ulje užegnuti nakon nekoliko mjeseci u vašoj smočnici”, rekao je Tryg Siverson, kuhar za INSIDER.

Znakovi užeglosti na orašastom plodu ili sjemenu uključuju miris trave ili boje i tamni ili masni izgled. Za optimalnu svježinu i dugotrajnost, stavite orašaste plodove i sjemenke u prozirnu vrećicu za zamrzavanje i stavite ih u hladnjak do godinu dana.

Žitarice

Nakon tri mjeseca, otvorena kutija žitarica bit će ustajala zbog izlaganja zraku, ali zapečaćena kutija trebala bi trajati do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može varirati, osobito ako žitarice sadrže orašaste plodove koji su skloniji užeglosti.

“Ipak, ako jedete žitarice s užeglim orašastim plodovima ili uljima, izloženi ste vrlo malom riziku,” rekla je Jennifer Kaplan, instruktorica na Američkom kulinarskom institutu, za TODAY Food, dodavši da će najčešća nuspojava biti neugodan okus.

Bomboni

“Ako postoje sigurnosni problemi sa slatkišima, to je obično pitanje kvalitete, a ne pitanje roka trajanja”, kaže doktor Fadi Aramouni, član Instituta za znanost o hrani, za bestfoodfacts.org.

“Općenito, slatkiši se vrlo teško pokvare zbog niskog sadržaja vlage, ali to ovisi o slatkišu.

Foto: Pexels

Pivo

Čuvanje piva na sobnoj temperaturi nije nužno loše za pivo, ali se može brže pokvariti. Nakon otprilike četiri mjeseca, toplina, svjetlost i zrak mogu prodrijeti kroz čepove boca.

“Skladištenje bez hlađenja ubrzava starenje i razvoj loših okusa. Skladištenje u hladnjaku najbolje je za sva piva u svakom trenutku”, stoji u objašnjenju Cicerone Certification programa, edukacijske usluga za stručnjake za pivo.

Čaj

Vrećece čaja trebate potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostarjeti i dati loš okus vašoj jutarnjoj šalici čaja. Isto vrijedi i za zrna kave. Ljubitelji instant kave imaju nešto više vremena: oko dva mjeseca.

Smeđi šećer

Otvorena vrećica smeđeg šećera ima tendenciju da se osuši i stvrdne od izlaganja zraku nakon četiri mjeseca u vašoj smočnici. Stavite smeđi šećer u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu kako bi ostao mekan i duže trajao.

Konzervirano povrće

Možda mislite da konzervirano povrće može trajati “sto godina”, ali što dulje stoji na vašoj polici, veća je vjerojatnost da će se tekstura konzerve pokvariti i vašem povrću dati metalni, kositreni okus.

Na primjer, konzervirana roba s visokim udjelom kiseline poput kiselih krastavaca može trajati 12 do 18 mjeseci, ali konzervirano povrće s niskim udjelom kiseline poput kukuruza može trajati do pet godina.

FoodSafety.gov navodi da su konzervirane namirnice obično sigurne za jelo i nakon datuma “upotrebljivo do” ili “najbolje do” sve dok nemaju udubljenja, hrđe ili ispupčenja.

Foto: Pexels

Maslinovo ulje

Svjetlost i toplina nisu prijatelji maslinova ulja. Ne biste se trebali razboljeti od stare boce maslinovog ulja, ali otvorena boca ovog proizvoda može imati neugodan okus nakon šest mjeseci. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite samo malu bočicu da biste ga mogli iskoristiti prije nego što se okus pokvari.

Brašno od cjelovitog zrna

Većina ljudi brašno sprema u smočnicu, ali zapravo biste ga trebali čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču kako bi duže ostalo svježe. Ističe li brašnu ikada rok trajanja?

Brašno od cjelovitog zrna traje do osam mjeseci u hladnjaku i do godinu dana u zamrzivaču. “Brašno od cjelovitog zrna postane užeglo prije nego bijelo brašno. To ne utječe na sigurnost hrane, ali utječe na kvalitetu i okus hrane”, piše Reader’s Digest.

Krumpir

Obično traje do dva tjedna u hladnjaku i dva mjeseca u smočnici. Znat ćete da im je vrijeme isteklo kada počnu rasti klice i razvijati meke crne mrlje na korici.

Foto: Pexels

Smeđa riža

Iako je smeđa riža malo zdravija alternativa bijeloj riži, ne traje ni približno tako dugo na polici  smočnice.

Kod smeđe riže, u sloju mekinja ima ulja. Kada to ulje užegne, smeđa riža ima kraći rok trajanja od oko šest mjeseci. Možete ga čuvati u zamrzivaču do godinu dana.

Češnjak

Popularni češnjak najbolje je čuvati u tamnoj, hladnoj smočnici tri do pet mjeseci u mrežastim vrećicama.

“Kada se predugo čuvaju, režnjevi češnjaka mogu se smežurati ili početi stvarati klice. Nijedno nije štetno, ali oboje je pokazatelj da češnjak više nije na vrhuncu kvalitete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter