IZDRŽLJIVE BILJKE

Pripremite balkone i vrtove za ljetna razdoblja suše uz cvijeće koje će izdržati bez vode

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Prošla je godina bila najtoplija zabilježena na globalnoj razini, a za neke kuće i balkonske vrtove to je značilo katastrofu. Iako nema jamstva da će ljeto 2024. biti tako vruće i suho, najbolje je biti spreman prilikom odabira cvijeća i biljaka kojima ćete ukrasiti svoj balkon ili vrt.

Biljke koje rastu u tipičnoj sjevernoeuropskoj klimi mogu se boriti s toplinskim valovima gdje temperatura redovito dostiže 30°C pa je pitanje što učiniti za zaštitu biljaka od suše.

Postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti, ali i mnogo sorti cvijeća otpornih na sušu koje će i dalje donijeti boju vašim vanjskim prostorima.

Ehinaceja

Donijet će puno boja i leptirića u vaš vrt ili na balkon, a najbolje uspijeva na puno suncu (mjestu s najmanje šest sati sunca na dan) i u dobro dreniranom tlu, ali podnosit će i tešku glinu, pa čak i plitka, kamenita tla. Tolerirat će loše stjenovito tlo, ali neće rasti na mokrom i sluzavom tlu.

Lavanda

Nije uzalud što ova izdržljiva biljka raste na suncem okupanim poljima Provanse. Ova višegodišnja biljka  nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla i zahtijeva visoke temperature te mnogo sunca i svijetlosti tijekom cijele vegetacije. Topli, od vjetra zaklonjeni tereni pogoduju brzom rastu biljaka.

Pelargonije

Ako tražite biljke koje će cvjetati cijelo ljeto bez previše muke, odaberite pelargonije. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji, a boje intenzivnije. Izvorno dolazi iz Južne Afrike gdje dulja razdoblja suše nisu rijetkost. Pelargonije sušna razdoblja preživljavaju pohranjujući puno tekućine u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama.

Petunije

Usprkos svom nježnom izgledu, ovo lijepo cvijeće može podnijeti veliku vrućinu jer voli sunce i treba ga zalijevati samo jednom tjedno. Ne voli vlažno tlo stoga nemojte pretjerati sa zalijevanjem i ne zaboravite ukloniti cvjetiće koji su otpali.

Kalifornijski mak

Sjajna stvar kod kalifornijskog maka je ta što ga možete uzgojiti iz sjemena i sam će se ponovno zasijati. Jako je otporna biljka (i trajnica!), a krase ga jarko narančasti cvjetovi. Ne pretjerujte s količinom vode kada ga zalijevate jer će u tom slučaju manje cvjetati.

Stolisnik

Stolisnik ima žute, bijele ili ružičaste grozdove cvjetova koji su otporni na sušu i vrućinu. Zbog svoje otpornosti, vrlo se lako širi pa mu dajte prostora.

Ljetni jorgovan

Miljenik je lijenih vrtlara budući da kao cvjetni brzorastući grm raste u svim uvjetima, a privući će i mnoštvo leptira (zato se na engleskom naziva “grm leptira”). Veliki ljubičasti, bijeli ili ružičasti cvjetovi dugo će trajati (sve do rujna), a voli sunčane do polusjenovite položaje, ali će najbolje uspijevati na punom svjetlu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter