ZAHTIJEVAJU ISTU NJEGU

Savjet zlata vrijedan: kada sadite začinsko bilje, pripazite da su pokraj dobrih "susjeda"

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Malo zelenila posutog po tanjuru i hrana izgleda kao da je glavni kuhar vašu večeru učinio svojom misijom. No, začinsko bilje ne samo da dočarava pravi kulinarski užitak svakog obroka, već daje savršenu završnicu jelima u pogledu okusa.

Dobar razlog da u vrtu ili na balkonu uvijek imate malo svježeg začinskog bilja.

Ali ima jedan zlata vrijedan savjet koji će učiniti da vaše začinsko bilje raste bolje nego ikad prije. Naime, evo koje bilje je dobro saditi jedno uz drugo.

Timijan, vlasac, bosiljak, peršin i origano

Ovih pet biljaka zahtijevaju istu njegu i uspijevaju u istim uvjetima. One su i savršene "začinske biljke za početak" jer se mogu kombinirati s gotovo svim jelima. Od tjestenine preko mesnih jela do lososa – ovih pet začina daju vašem jelu nešto posebno.

Metvica, bosiljak i korijandar

Ove tri biljke imaju dvije zajedničke stvari: vole sunce i vlažnu zemlju. Samo metvica može biti malo nezgodna. Metvica raste izuzetno divlje u vrtu i brzo se širi. No, ako se posadi u posude s drugim začinskim biljem, dobro se slaže.

Ružmarin, kadulja i lavanda

Ove tri biljke šire čaroban miris. Zajedno se mirisni doživljaj još i pojačava.

Njih tri se posebno dobro slažu jer im je potrebno podjednako malo vode i vrlo dobro rastu na punom suncu. Ako su uvjeti dobri, ružmarina, kadulje i lavande možete imati tijekom cijele godine!

Kamilica, metvica i matičnjak

Ova kombinacija dobro funkcionira i u vrtu i u teglicama na balkonu ili terasi. Sve tri biljke daju cvjetove koji su osobito popularni kod pčela i drugih oprašivača. Također se lako suše i mogu se koristiti tijekom cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter