VRUĆE USNE

Psychotria Elata: prelijepa biljka s usnama koje se mogu poljubiti

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Poznata kao “cvijet za ljubljenje” zbog svoje nevjerojatne sličnosti s usnama, svojom prelijepom crvenom bojom privlači kukce oprašivače, uključujući leptire i kolibriće.

No, to nije ono što Psychotria Elatu odnosno “vruće usne” čini posebnom, već činjenica da njezini brakteji (mali pricvjetni priperci) podsjećaju na dvije čvrste i mesnate usne.

Zbog toga je od milja nazvana “usne Micka Jaggera“, jer podsjeća na logo koji prikazuje usta i jezik koji je postao simbol Rolling Stonesa.

Također se naziva “biljka vrućeg poljupca”, porijeklom je iz tropskih kišnih šuma mnogih zemalja Srednje i Južne Amerike, poput Kolumbije, Kostarike, Paname i Ekvadora, a ovaj karakterističan mesnat oblik usta ima samo kratko vrijeme, prije nego što se otvore i otkriju cvjetove biljke.

Možda izgledaju kao djelo softvera za uređivanje fotografija, ali ove usne koje se daju ljubiti i koje je stvorila majka priroda potpuno su prirodne.

I nije moglo biti drugačije. Međutim, nažalost, ovaj izvanredni cvijet prijeti izumiranjem zbog nekontroliranog krčenja šuma u područjima gdje je rasprostranjen.

Psychotria Elata zahtijeva posebnu njegu: puno vode, puno hlada i okruženje bogato vlagom.

Biljka je to koja mora izbjegavati izravno izlaganje sunčevoj svjetlosti jer bi to moglo negativno utjecati na njezin razvoj i cjelokupno zdravlje.

Idealno stanište karakterizira difuzna sjena koja dopušta umjerenu svjetlost.

Tlo mora osigurati učinkovitu drenažu kako bi voda mogla teći kroz korijenje, osiguravajući biljci snagu potrebnu za različite faze njezinog životnog ciklusa.

Jednako je važno izbjegavati prejaka zračna strujanja, jer bi mogla ugroziti pravilan rast cvijeća.

Zbog toga Psychotria Elata prirodno uspijeva uz veličanstvena stabla, a koja joj pružaju zaštitu od elemenata koji bi mogli negativno utjecati na njezin rast.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater