koristan trik

Ovako ćete najlakše očistiti kamenac iz kuhala za vodu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Svi volimo naše kuhalo za vodu, ali kada ste ga zadnji put očistili i očistili od kamenca? Ako to činite svakih četiri do osam tjedana, ne samo da ćete spriječiti unos čvrstih minerala, već možete pomoći da vaš uređaj duže traje.

Gdje se nakuplja 

Tradicionalno je grijač u kuhalu za vodu bio izložen i dodirivao je vodu, tako da je nakupljanje kamenca jedan od najvećih uzroka kvara kuhala za vodu, prenosi GH.

Dana,s naša kuhala za vodu uglavnom imaju grijač skriven iza metalne ploče, što smanjuje rizik od oštećenja grijača i produljuje im vijek trajanja. Ipak, to ne znači da kamenac nije problem.

Metalna kuhala za vodu još uvijek mogu biti obložena kamencem iznutra i na osnovnoj ploči koja ostavlja neprivlačne kredaste komadiće u vodi. Plastična kuhala za vodu izrađena su od polipropilena, koji ne privlači kamenac, ali metalna osnovna ploča hoće. Kuhala za vodu s ugrađenim filtrima sprječavaju ulijevanje komadića kamenca u vaše piće, ali ne sprječavaju nakupljanje kamenca.

Kako ukloniti kamenac

Za jednostavan i jeftin način uklanjanja kamenca iz kuhala za vodu, napunite ga mješavinom pola bijelog octa i pola vode i ostavite da se namače preko noći. (Provjerite je li kuhalo za vodu isključeno) Ujutro će se kamenac lako ukloniti. Temeljito isperite kako biste uklonili sve dugotrajne mirise octa i nakon tretmana prokuhajte svježu vodu.

Dostupna su i kemijska sredstva za uklanjanje kamenca, neka su posebno dizajnirana za metalna kuhala za vodu, a druga za plastične modele. Uvijek provjerite odgovaraju li za vaš uređaj.

Trebali biste uklanjati kamenac svakih četiri do osam tjedana kako biste održali kuhalo za vodu čistim — nemojte dopustiti da se kamenac nakupi jer ga je teže ukloniti što je dulje tamo. Za teže naslage možda će trebati ponoviti tretman kako bi sekamenac potpuno razgradio.

Kako spriječiti stvaranje kamenca

Kako biste spriječili buduće nakupljanje kamenca, upotrijebite štitnik za kuhalo za vodu – žičanu kuglu od nehrđajućeg čelika koja privlači naslage kamenca. Isperite i iscijedite svaki mjesec kako biste očistili kamenac.

Kako očistiti izvana

Kad se kuhalo za vodu ohladi, očistite vanjski dio vrućom vodom i sapunicom (nemojte ga u potpunosti uranjati u sudoper), a zatim ga obrišite krpom od mikrovlakana.

Ako mu želite dati dodatni sjaj, stavite u bocu s raspršivačem otopinu od pola vode, pola bijelog octa i nanesite otopinu na čistu, finu krpu od mikrovlakana ili meku krpu. Polirajte do sjaja. Postupajte s bazom kuhala za vodu na isti način, ali neka bude čista i suha kako biste spriječili oštećenja ili kamenac.

Za bilo kakve tvrdokorne vodene mrlje, natopite krpu otopinom bijelog octa i obilno nanesite zahvaćena područja. Ostavite otopinu da djeluje nekoliko minuta prije brisanja. Ako je vaše kuhalo za vodu od emajla ili od nehrđajućeg čelika, pomiješajte sodu bikarbonu i bijeli ocat da dobijete pastu. Nanesite pastu na krpu, zatim nježno oribajte masnoću i prljavštinu.

Dosta vam je tragova prstiju? Nanesite kap čistog dječjeg ulja na čistu, vlažnu krpu i protrljajte površinu kuhala za vodu. Temeljito prekrijte svoje korake suhim kuhinjskim papirom kako biste bili sigurni da kuhalo za vodu nije sklisko!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter