PROTIV ŽUTILA

Za najmekše rublje ikada dodajte šaku krupne soli u bubanj perilice

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Dodavanje nekoliko žlica krupne soli u bubanj prije početka pranja pomoći će vlaknima tkanine da ostanu mekša, a to je zato što sol ima moć omekšati vodu, čineći je manje vapnenačkom.

Trik funkcionira s bilo kojom vrstom tkanine, ali posebno je učinkovit s frotirnim ručnicima ili trapericama – dvjema kategorijama na koje tvrdoća vode najviše utječe i imaju tendenciju "ukrutiti" se.

No, sol također može biti korisna za "oživljavanje" boja u slučaju tamne ili šarene odjeće, te kako bi se izbjegao učinak žutila bijele odjeće bez upotrebe zagađujućeg izbjeljivača.

Kako biste izbjegli žutilo, svoju svijetlu odjeću namočite u otopini vode i krupne soli nekoliko sati prije nastavka pranja u perilici rublja, bez prethodnog ispiranja.

Za održavanje perilice rublja

Na kraju, ali ne manje važno, krupnu sol možete koristiti i za njegu perilice rublja na prirodan način.

Sol, naime, ima snažno djelovanje protiv kamenca jer smanjuje "tvrdoću vode" i pomaže u uklanjanju kamenca iz uređaja.

Stavite kilogram soli izravno u bubanj i pokrenite pranje na visokoj temperaturi: to će omogućiti da se sol otopi i obavi svoj posao.

Sjetite se i da je sol sposobna apsorbirati vlagu i spriječiti stvaranje plijesni i neugodnih mirisa (nije slučajno da se koristi kao sredstvo protiv plijesni u kutijama za cipele ili pribor).

Ovo svojstvo soli možete iskoristiti kako biste neutralizirali neugodne mirise unutar bubnja tako da ubacite malu šalicu krupne soli i tamo je držite kada ne koristite uređaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater