casual komad

Stručnjaci objašnjavaju koliko često treba nositi traperice prije nego ih bacite na pranje

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Što se tiče traperica, prema onome što predlažu stručnjaci iz industrije i vlasnici praonica rublja, treba ih koristiti 3 do 10 puta prije stavljanja u perilicu ako se nose u ne baš prljavim okruženjima i ako nemaju očite mrlje ili tragove.

Ako traperice i dalje izgledaju dobro i nemaju čudan miris nakon što ste ih nosili jedan dan, možete ih jednostavno ostaviti da se prozrače nekoliko sati prije nego što ih vratite u ormar.

Kako oprati traperice na pravi način

Neophodno je oprati tek kupljene traperice prije nošenja – i to iz dva temeljna razloga.

S jedne strane, “novo” ne znači nužno “čisto”, a prije nego što je završilo u našim rukama, traperice su prošle mnoge industrijske korake, a čak su i u trgovini njima rukovali mnogi ljudi.

Drugo, ne zaboravite da bi nova odjeća u dodiru s vašom kožom moglaizazvati alergije i iritacije zbog prisutnosti otrovnih tvari koje se mogu eliminirati samo jednim ili više preventivnih pranja.

Konkretno, traperice mogu malo izgubiti boju u vodi od prvog pranja, zbog čega je važno da budu natopljene nekoliko sati samo u toploj vodi i deterdžentu.

Pranje traperica na visokim temperaturama može skratiti vijek trajanja. Čak i ako su vaše traperice posebno prljave i smrdljive, odolite iskušenju da ih operete na visokim temperaturama ako ne želite riskirati da ih uništite.

Uvijek se odlučite za pranje na niskim temperaturama (također su jeftinija na računu), a u slučaju upornih mrlja procjenite mogućnost pranja odjevnog predmeta u vrućoj vodi, ali ručno.

Nije rijetkost da vam na traperice padnu kapljice ulja, umaka ili druge mrlje koje se teško uklanjaju.

U tom slučaju, prije nego što odjevni predmet stavite u perilicu, predlažemo da mrlju lokalno tretirate hladnom vodom i osjetljivim deterdžentom, izbjegavajući trljanje tkanine koje bi je moglo uništiti.

Čak i vrijeme sušenja može uvelike utjecati na izgled vaših traperica. Odlučite li se za prirodno sušenje, pripazite da traperice ne izlažete izravnom suncu jer bi tkanina mogla izblijediti.

No, ako koristite sušilicu, izbjegavajte stavljati traperice zajedno s drugim tkaninama ako želite izbjeći prenošenje dlačica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater