STVARNO SVESTRANO SREDSTVO

Ne trošite novac. Ovih pet stvari u kućanstvu možete lako očistiti običnim deterdžentom za posuđe

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Sredstvo za pranje posuđa nezamjenjiv je pomoćnik u kuhinji za temeljito čišćenje posuđa i pribora za jelo. Ali jeste li znali da je tekućina za pranje posuđa odlična stvar i za druge kućanske poslove?

Donosimo pet stvari koje možete jednostavno očistiti deterdžentom za posuđe i uštedjeti novac na drugim sredstvima za čišćenje.

Prozori i ogledala

Sredstvo za pranje posuđa idealno je za pranje prozora i ogledala bez ostavljanja tragova. Jednostavno pomiješajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa s vodom u bočici s raspršivačem i raspršite otopinu na površine koje želite očistiti. Zatim čistom krpom od mikrovlakana obrišite površine. Tekućina za pranje posuđa učinkovito uklanja prljavštinu i masnoću i osigurava sjajne rezultate.

Kupaonske pločice

Sredstvo za pranje posuđa može biti korisno i u kupaonici. Ako su vam pločice prljave, pomiješajte malo sredstva za pranje posuđa s vodom i spužvicom nanesite otopinu na pločice. Pustite smjesu da kratko djeluje i zatim temeljito isperite čistom vodom. Tekućina za pranje posuđa otapa prljavštinu i ostavlja pločice čistima i sjajnima.

Tepisi i tapecirani namještaj

Tekućina za pranje posuđa također može pomoći u uklanjanju mrlja s tepiha i tapeciranog namještaja. Pomiješajte žličicu tekućine za pranje posuđa s litrom vode i čistom krpom nanesite mješavinu na mrlju. Nježno tapkajte mrlju dok ne nestane. Pazite da ne trljate prejako kako ne biste oštetili materijal. Zatim biste trebali temeljito isprati područje čistom vodom i ostaviti da se osuši.

Nakit

Ako vaš nakit potamni ili postane prljav, možete upotrijebiti sredstvo za pranje posuđa kako bi ponovno zasjao. Dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa u zdjelu napunjenu vodom i stavite nakit u otopinu na nekoliko minuta. Nakon toga nakit pažljivo očistite mekom četkom, a zatim ga temeljito isperite čistom vodom. Vaš će nakit ponovno zablistati kao nov.

Automobil

Tekućina za pranje posuđa idealna je i za pranje automobila. Učinkovito uklanja prljavštinu i masnoću s lakirane površine bez oštećenja. Da biste to učinili, pomiješajte nekoliko žlica sredstva za pranje posuđa s mlakom vodom u kanti i upotrijebite spužvu ili meku četku kako biste temeljito očistili automobil. Zatim ga isperite čistom vodom i osušite čistom krpom.

Koristiti toplu ili hladnu vodu? Mnoge stvari u kućanstvu lako se čiste hladnom do mlakom vodom, poput kupaonskih pločica. Kao pravilo, zapamtite: što je više masnoće, to bi voda trebala biti toplija. Topla voda jednostavno ima veću moć otapanja masti od hladne vode i korisna je, primjerice, kod jako zaprljanih predmeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter