KALENDAR RADOVA

Vrtni poslovi u studenom: Čišćenje je najvažnija priprema za zimu

| Autor: Jelena Sedlak
(iStock)

(iStock)


Vrt je u studenom još uvijek lijep, cvjeta još po neki oleandar, dalije, pelargonije i ruže su sve do prvog mraza u punom cvatu, kadifice i krizanteme još i duže, ukrasno grmlje i živice jesenje kiše su osvježile i kao da je živnulo sve ono što se mučilo na ranojesenjoj suši s početka rujna.

U povrtnjaku je također još uvijek veselo, jer se u njemu može naći sve što je potrebno za obilan ručak. Ipak, valja već sada početi s pripremom vrta za zimu. Svaki sat proveden u vrtu sada, višestruko će nam se isplatiti u proljeće, jer ćemo tada imati puno manje posla.

Tlo

Hoćemo li ga prekopavati ili ne, ovisi o vrsti tla, no ako naredne sezone planiramo iskoristiti neke dodatne površine, sada bi ih dobro bilo prekopati. Tlo na kome je urod obran možemo lagano prorahliti grabljama, a savjetuje se i da ga pokrijemo nekim biljnim materijalom, da preko zime ne ostane golo. Taj će prirodni malč dobro poslužiti sitnim kukcima, glistama i mikroorganizmima koji će u njemu naći zaklon i hranu i obogatiti vrt organskim tvarima.

Sada tlo nije potrebno gnojiti, ali ga je dobro malčirati oko nekih biljaka kao što su primjerice ruže, koje ćete time zaštititi od jakog mraza. Prije svih ovih zahvata s tla je potrebno ukloniti sve popadalo voće i povrće, kako ne bi prenosilo eventualne bolesti na narednu sezonu.

Povrtnjak

U obalnim, zaštićenijim vrtovima, neke kulture možemo i sada posijati, primjerice bob mahunar, grašak, mrkvu, peršin, češnjak i luk. Druge ćemo još uvijek brati, do duboko u zimu, kao što su brokula, kelj pupčar, kelj i kupus, cvjetača i broskva, a neke kao što su špinat, blitva, crveni radić, endivija i salata, uskoro bi bilo dobro pokriti agrofolijom.

U plasteniku se mogu sijati rajčice, rani kupus i rani kelj, te salata, ali kako nikada ne znamo kakva će nam biti zima, jer moguće je da nas na kraju »udari repom« i osveti se za sve ove kasnojesenje lijepe dane, valja biti na oprezu.

Prije ovog kasnog sijanja i sadnje, zemlju obogatite organskim gnojivom kao što je glistinac, humus ili peletirano gnojivo.

Povadite mrkvu, peršin, pastrnjak, ciklu i ostalo korjenasto povrće jer će nakon što se zemlja smrzne, to biti jako teško, a cikla će, osim toga i smrznuti. Peršin i pastrnjak su, slično kupusnjačama, slađi nakon prvog mraza. Crnu rotkvu ne morate vaditi jer njoj minusi ne smetaju.

Ako je u vrtu ostalo još bundeva, pustite ih da ih »ofuri« prvi mraz. Zelene rajčice i nedozrele paprike možete iskoristiti za kiseljenje.

Biljke koje ste ranije posijali i posadili i koje ćete brati zimi, kao što su blitva, raštika, poriluk, mrkva, riga i sl., zagrnite zemljom kako bi im korijen zaštitili od vjetra i mraza.

Voćnjak i vinograd

Ako smo i do sada pomno održavali higijenu u voćnjaku, sada će tek trebati sakupiti lišće kada uskoro opadne i poskidati mumificirane plodove iz krošnje. Najbolje ih je iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Poželjno je da se metalnom četkom ili posebnim strugačima s debla ostruže mahovina, lišajevi kao i gnijezda gusjenica koje su na stablu našle zimsko sklonište.

U voćnjaku i vinogradu treba obaviti plavo prskanje, odnosno voćke i lozu oprskati fungicidom širokog spektra djelovanja. Time ćemo suzbiti uzročnike mnogih bolesti, koje bi se mogle pojaviti na proljeće. Stabla moraju biti temeljito natopljena, dok s njih ne počne kapati.

Ukrasni vrt

Premda je jesen do sada bila blaga, valja se pobrinuti za zaštitu osjetljivih biljaka u ukrasnom dijelu vrta, ali valja imati na umu da neke biljke treba saditi kad više zahladni, kao što su lukovice, ruže, živice od crnogorice i ukrasno grmlje.

Dvogodišnje cvijeće se u kasnu jesen više ne može sijati, ali zato možete posaditi kupljene tratinčice, šeboj, turski karanfil, niski zvončić, potočnicu, maćuhicu… Od lukovica možete odabrati peruniku, ljiljan, šumaricu. šafrane. presličice, sunovrate, visibabe, tulipane, pa i đurđice i kockavice. Vrijeme je i za sadnju dekorativnog kelja, stabala, grmlja, mnogih vrsta trava i ruža bez korijena. Sadnju trajnica koje cvjetaju ujesen, primjerice krizantema, te božura koji je također osjetljiv na vlagu, bolje je odgoditi za sljedeće proljeće.

Višegodišnje biljke ili trajnice dobro je orezivati ujesen, prije prvog mraza, ali samo one trajnice čiji listovi lako propadaju i istrunu, kao što su krizanteme, indijska kopriva, dnevni ljiljan, cvijet kokarde. S orezivanjem ostalih trajnica najbolje je pričekati do proljeća, jer njihovi preostali nadzemni dijelovi štite biljke od prejakog smrzavanja, kao što je slučaj s hortenzijom na primjer, a sjemenke mnogih trajnica su i dobra hrana za ptice.

Travnjak

U studenom je pojačana briga za travnjake, jer će ih trebati pograbljati, uklanjati s njih opalo lišće i pognojiti specijalnim gnojivima, kako bi lakše podnijeli mraz i hladnoću. Ne ostavljajte jesensko lišće na travnjaku. Ukoliko opalo lišće na travnjaku ostane i preko zime to ga može učiniti podložnim gljivičnim bolestima, primjerice snježnoj plijesni. Opalo lišće lakše ćete ukloniti ako travnjak jednostavno pokosite, a sve pokošeno će biti odličan prilog kompostu. Lišće oraha, hrasta i platane uklonite s gredica i s travnjaka i ne stavljajte ga u kompost, jer ono na njega štetno djeluje.

Začinsko i ljekovito bilje

Peršin, celer, ljupčac, kopar i druge začinske biljke sada možete ubrati i osušiti za zimu, ali kopar je ipak bolje zamrznuti, jer tako bolje zadržava okus. Ako ćete već sada orezati grmove začinskog bilja kao što su žalfija, melisa, menta i drugog, višegodišnjeg bilja, zastrite ga suhim lišćem ili slamom kako ne bi izmrzli.

Orezivanje

Neke biljke treba orezivati ujesen, grmlje i živicu na primjer. Jesen je idealno godišnje doba za orezivanje četinjača i tamnih, jakih ukrasnih grmova (osim grmova s proljetnim cvjetovima) kao i bobičastog voća, poput kupina ili malina.

Briga o vrtnoj opremi

Pokrijte i zaštitite vrtni namještaj ako ostaje vani preko zime, zaštitite špinu i sklonite vrtno crijevo. Spremite kolce koje ste koristili kao potpornje za rajčicu i grah, ali najbolje na mjesto gdje će preko zime moći izmrznuti, pa će ih mraz dezinficirati. Iz vrta iznesite sve plastične posude, posebno ako su pune vode jer bi mogle popucati zbog smrzavanja. Očistite i dezinficirajte alat.

Pripremite skloništa za ptice, ježeve i druga mala korisna vrtna stvorenja. Pticama napravite hranilice i navići će se dolaziti u vaš vrt i čistiti ga od nepoželjnih insekata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom