teorija boja

Evo zašto ne biste trebali obojati spavaću sobu u ove četiri boje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Spavaća soba jedna je od najvažnijih prostorija u domu – naše utočišta. Posljedično, može biti pod velikim pritiskom oko njihova dizajniranja, posebno kada je riječ o odabiru boje.

I dok uvijek možete ponovo bojati, najbolje je da to bude kako treba prvi put, stoga birajte mudro.

Evo četiri boje koje nikada ne biste trebali koristiti u spavaćoj sobi, prenosi N1.

Jarko žuta

- Nema mnogo boja koje bih ljudima rekla da ne koriste u svojoj spavaćoj sobi jer svatko ima jedinstven ukus. Međutim, jedna boja za koju se zna da ima negativne učinke je jarko žuta. Poznato je da ova boja kvari san jer vara mozak da misli da je dan ili vrijeme za budnost. Jarko žuta oponaša sunce i ljudi su otkrili da im je sve teže i teže spavati noću kada su u svijetlo žutoj sobi, poručuje dizajnerica Emma Beryl.

Međutim, ako ste ljubitelj jarko žute boje, ona preporučuje da je koristite u kupaonici, sunčanoj sobi ili čak blagovaonici, ovisno o dekoru i stilu prostora.

Crvena i narančasta

Odvažne, tople boje poput crvene i narančaste, će istaknuti svaki zid, posebno u spavaćoj sobi. Ali stvarnost je da su ove nijanse pogrešan izbor za sobu koja bi trebala biti umirujuća, prenosi RS.

- Više volim da spavaće sobe koje dizajniram budu umirujući, mirni i spokojni prostori, a ne odvažni, kaže dizajnerica interijera Annie Delaporte.

To ipak ne znači da ne možete koristiti ove nijanse u drugim sobama. Takve boje bi bile izvrsne na mjestu poput kućnog ureda, kuhinje ili praonice rublja.

- Energične crvene i narančaste ostavite za sobe u kojima želite obaviti posao. Dok je crvena boja strasti, snažne nijanse zapravo mogu potaknuti apetit i pojačati razinu stresa, poručuje dizajenrica interijera Shay Holland.

Crna

Iako mnogi od nas žele da naše spavaće sobe izgledaju poput pećina, crna boja jednostavno ne stvara pravu atmosferu.

- Preporučam da preskočite trend potpuno crnih spavaćih soba. Iako je špiljski, moderni ugođaj svakako eskapistički, on ne izaziva dobrobit i oslobađanje od stresa za kojim moji klijenti žude, kaže Holland.

Ako želite crnu u svojoj spavaćoj sobi, obojite zidove u bijelu nijansu i obojite letvice u crno za duboki kontrast. Ili umjesto toga obojite drvenu komodu i noćni ormarić u crno. Ako se jednostavno ne možete otresti ideje o tamnom zidu, odaberite tamnoplavu boju. Dugoročno ćete biti sretniji.

Preporučena boja

Dizajnerica interijera Linette Dai kaže da nikada ne možete pogriješiti s bijelom bojom.

- Nježna bijela je uvijek klasična ili prigušena nijansa omiljene boje. Trudimo se ne ograničavati svoju kreativnost i nastojimo ostvariti san naših klijenata ako imaju na umu određenu boju, tako da nije toliko važna sama boja koliko intenzitet i živost te nijanse, zaključuje Dai.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater