Korisni savjeti

Oprali ste rublje u perilici, ali ne miriše, nego smrdi? Evo u čemu je problem i kako ga riješiti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)


Nije ništa čudno da se odjeća usmrdi u perilici ako vam je ostala, primjerice preko noći u zatvorenoj perilici ili je niste brzo izvadili i stavili u sušilicu ili na stalak za sušenje. Ipak, neki su se zasigurno zapitali u čemu je problem ako smrdi čak i ako smo rublje tek izvadili iz perilice nakon pranja?

Ako znate o čemu govorimo, onda ste se i vi "borili" s nekoliko uzastopnih pranja rublja na različitim programima kako biste se riješili tog neugodnog mirisa koji može nastati ako je u perilici ostala neka prljavština, rublje je ostalo predugo u perilici, svoj "dio posla" odradile su gljivice, plijesni, bakterije... Bez obzira na to koji razlog bio, savjetujemo vam da barem jednom u dva tjedna očistite svoju perilicu na način da je praznu uključite na program pranja s najvišom temperaturom, prenosi Večernji list

U bubanj stavite malo sode bikarbone i alkoholnog octa da se "izvuku" mirisi i očisti bubanj od gljivica i bakterija. I prilikom pranja rublja vrijedi ona: manje je više!, stoga nemojte pretjerivati s količinom deterdženta i omekšivača jer to nije jamstvo da će odjeća biti bolje oprana, može zapravo imati sasvim suprotan efekt. Alkoholni ocat dodajte prilikom svakog pranja rublja kako biste unaprijed spriječili da odjeća "pokupi" neugodan miris.

Ako u perilicu stavljate previše deterdženta, može se lako dogoditi da se neće sav otopiti te će se u utorima bubnja i na gumi zadržati ostaci deterdženta, a to je dobra podloga za bakterije i gljivice. Ako vam se dogodilo da niste stigli i da vam je rublje neplanirano ostalo u perilici preko noći, u bubanj dodajte šalicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pretinac i pokrenite program za pranje.

Pripazite kada se voda u perilici zapjeni, tada je ugasite i ostavite tako da odstoji 8-9 sati, možete preko noći. Ujutro je opet pokrenite, a po završetku pranja odjeću stavite sušiti na zrak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom