DVIJE BOJE

Projekt Dizajn i proizvodnja namještaja za identitet hrvatskih hotela: Mladi dizajneri dobili su priliku sudjelovati u oblikovanju svojih ideja

| Autor: Promo
(Foto: Dvije boje)

(Foto: Dvije boje)


Suradnja hrvatskog proizvođača namještaja i zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn rezultirala je ne samo izrađenim prototipovima proizvoda koji su spremni za upotrebu, nego i odličnom promocijom mladih hrvatskih kreativaca.

Kroz projekt “Dizajn i proizvodnja namještaja za identitet hrvatskih hotela” koji Dvije boje provodi u okviru Jačanja poslovanja društvenih poduzetnika, mladi dizajneri dobili su priliku sudjelovati u oblikovanju svojih ideja. Ovo iskustvo zasigurno je doprinijelo i njihovom opredjeljenju za njegovanjem vlastitih kreativnih kapaciteta i proširivanjem znanja. Uzimajući u obzir važnost turizma kao jedne od najvažnijih grana industrije naše zemlje, potrebno je sve mogućnosti, bilo proizvodne ili kreativne, usmjeriti u taj sektor.

(Foto: Dvije boje)(Foto: Dvije boje)

Kroz promociju domaće kreativne scene koja zajedno s proizvođačima namještaja stvara nove proizvode za novi identitet hrvatskog turizma promoviraju se i održivost i ekologija, koji su prijeko potrebni dijelovi dizajna.

Dvije boje, društveno poduzeće iz Velike Gorice, proizvođač je namještaja od punog drva, domaće vrijedne sirovine. Trenutno provodi projekt “Dizajn i proizvodnja namještaja za identitet hrvatskih turističkih objekata”, koji je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. U okviru tog projekta, jedna od glavnih projektnih aktivnosti je poticanje mladih kreativaca da koriste domaću sirovinu i osmisle namještaj koji će se moći koristiti u turističkim objektima dajući im pečat destinacije.

(Foto: Dvije boje)(Foto: Dvije boje)

Projekt se provodi u okviru jačanja kapaciteta društvenih poduzetnika obzirom da se u Hrvatskoj o tom vidu poduzetništva vrlo malo zna, a Europska unija ga promovira i potiče. “Društveno poduzetništvo je ona vrsta poduzetništva koje stvorenu dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže u dobrobit zajednice”, pojašnjava Ivan Janković-Miloš, vlasnik i direktor poduzeća Dvije boje i nastavlja: “Ono se temelji na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti. Mi svojim primjerom pokazujemo na koji način se sve može ulagati u dobrobit zajednice, a što je u današnje vrijeme posebno važno, u poticanje mladih na suradnju s realnim sektorom. Želim istaknuti da se navedenim načinima ne pokušava ostvariti profit u prvom redu, kao što je slučaj kod drugih oblika poduzetništva, nego pozitivno utjecati na društvo u cjelini i pomoći mu da ostvari svoje prioritete i potencijale te, na kraju krajeva, život dostojan svakog čovjeka”.

Ovaj Projekt je i odlična platforma koja može podržati i nedavno usvojenu Strategiju razvoja održivog turizma Republike Hrvatske, ali i pokazatelj da društveno poduzetništvo znači dobit i za onoga koji daje. Očekuje se da će se sredinom iduće godine dio ovih proizvoda naći na tržištu kako bi se već za predstojeću sezonu mogli nabaviti za opremanje turističkih i privatnih interijera.

(Foto: Dvije boje)(Foto: Dvije boje)

U okviru projekta izrađeno je pet proizvoda koji su predstavljali završne radove učenika, od ukupno 26, a s njima je radilo četvero profesora-mentora. Ostali radovi na izložbi Design Districta u Rovinju prikazani su kroz plakate.

“Suradnja Škole primijenjene umjetnost i dizajna na projektu “Dizajn i proizvodnja namještaja za identitet hrvatskih turističkih objekata” poduzeća Dvije boje d.o.o. bila je veliki izazov za školu, učenike i mentore. Ovakav tip suradnje odgovara viziji naše škole i Odjela unutrašnje arhitekture zato što kroz dizajniranje i projektiranje namještaja za poznatog korisnika ili određenu temu te sudjelovanje u procesu serijske izrade namještaja približavamo našim učenicima potrebe realnog sektora i razvijamo kod njih poduzetničke kompetencije. Privilegija kreiranja tako postaje uzajamna”, izjavio je Filip Pintarić, mag. ing. arch., prof., ravnatelj zagrebačke Škole primijenjene umjetnost i dizajna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini