DVADESETAK OLDTIMERA I OSAM MOTORA

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU / HISTRIA OLDTIMER RALLY: Starodobni šarmeri koji stilom obaraju s nogu 

| Autor: Branko BIOČIĆ


Dvadesetak automobila, sedam vespi i jedan motorkotač privukli su u nedjeljno prijepodne na Raškom trgu veliku pozornost Rašana. Naime, Raša je bila domaćin međunarodnog susreta oldtimera pod nazivom "16. Histria oldtimer rally 2021". Organizator susreta koji je okupio vlasnike oldimera iz Hrvatske, Italije i Slovenije bio je pulski Oldtimer klub Histria.

- Ovo je 16. po redu rally kojeg organizira naš klub, ove godine odlučili smo krenuti iz Raše jer smo tako dogovorili sa ovdašnjom Turističkom zajednicom. Organizirali smo za vozila ovdje na trgu i jedan ispit. Zbog vremenskih prilika nešto smo izmijenili stazu pa nismo išli za Nedešćinu i Žminj nego preko Barbana za Svetvinčenat a cilj je bio u Puli. Stoga je staza bila nešto kraća i iznosi 52 kilometra, rekao je Boris Jurevini, predsjednik Oldtimer kluba Histria iz Pule koji je organizirao ovu manifestaciju. Direktor TZ Raša Jasmin Mahmutović je dodao:

- Ovo smo željeli organizirati još prošle godine ali smo zbog koronavirusa odgodili za ovu godinu. Međutim broj vozila i ljudi i dalje je ograničen na 50. Iduće godine namjeravamo ponovno biti domaćini ovom rallyju ali s ciljem u Raši. Pozvali smo i učenike raške škole da dođu vidjeti ove stare automobile, rekao je Mahmutović.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Okupljeni mještani ali i oni koji su stigli iz okolice sa zanimanjem su razgledavali vozila, raspitivali se kod vlasnika o detaljima a neki su zavirivali i pod haubu. Diego Kalac iz Labina stigao je sa svojim Fiatom 500 iz 1970.godine:

- Auto je u voznom stanju, uvezao sam ga iz Italije, renovirao sam ga pune dvije godine, 2016. i 2017. godine, za sina Leona kako bi imao što voziti kada položi vozački ispit. Sada Leon ima 22 godine i vozi ga svaki dan. Zanimljiva je i registracija jer broj 1049 znači broj na jedru sina jedriličara a slova LK su njegovi inicijali. Auto je dva puta bio na snimanju reality showa, u Umagu i Rapcu. Imao sam za njega nemoralne ponude ali nisam ga želio prodati, rekao je Diego.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Livio Brečević sa prijateljicom Dubravkom u svom je Triumfu MK 4 iz 1941. "potegao" do Raše iz Motovuna. Hobi mu je restauriranje oldtimera i motorkotača.

- Imam doma još desetak oldtimera i još toliko motorkotača. Ovoga sam kupio prije 20 godina nedaleko Poreča, bio je trul i kompletno sam ga rastavio i restaurirao. Vozim ga povremeno, najviše ljeti, ne bih ga prodao iako je bilo ponuda, kazivao nam je Livio. Ipak, titula najstarijeg oldimera na ovoj smotri pripala je cabriu MG, modelu MGB iz 1967. godine vlasnika Zlatka Kasumovića iz Pule.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

- To je engleski auto, nekada su to bili trkaći auti, ovaj ima 1800 kubika i sto konja. Kod mene je nekih 8-9 godina i redovno ga održavam. Vozim ga stalno osim kada je loše vrijeme. Auto je super, inače imam još nekoliko oldtimera a ovaj je za ljetni đir. U Hrvatskoj ima samo još dva-tri takva auta, informirao nas je Zlatko.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Mnogi su zavirivali pod haubu dobro očuvane Lancie Fulvie 1300 iz 1971. godine diveći se njezinom motoru. Vlasnik Zdravko Sinčić iz Opatijskog kluba Liburnia kaže kako je auto kompletno restaurirao, vozi ga povremeno a najčešće na susrete oldtimera. Walter Radin stigao je na svojoj Vespi PX 150 E Arcobaleno čak iz Talijanske Muggie.

- Vozio sam po istarskom Ipsilonu oko dva sata do Raše, a često s njom dolazim u Istru. Uvijek me dobro služi, naročito kad upali, onda ide... ha, ha. Ovu Vespu vozim svaki dan, imam je od početka i ne bih je prodao osim ako ne dođe neka izuzetna ponuda, rekao nam je Walter koji doma ima i Yamahu iz 1983. s kojom također voli doći u Istru.

Izložena vozila nakon ispita točnosti i spretnosti krenula su prema Barbanu do Svetvinčenta i Pule gdje je održana podjela nagrada u dvije kategorije. Ovi starodobni šarmeri s puno stila bili su danas popodne parkirani na pulskom Forumu, i kao i svaki put - plijenili su pažnju brojnih prolaznika i namjernika.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter